Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Investiții de peste 10 milioane de euro în cinci universități din țară

24 noi. 2023,, 13:46   Societate
3085 0

Laboratoare și tehnologii de ultimă generație, dar și de alte programe de studii moderne la licență și master vor beneficia în următoarea perioadă cinci universități din Republica Moldova, transmite Noi.md

Suma tuturor investițiilor care vor fi făcute în modernizări și dotări se ridică la peste 10 milioane de euro. Acțiunile se înscriu în Proiectul „Învățămîntul Superior din Moldova” (runda II), implementat de Ministerul Educației și Cercetării.

Instituțiile beneficiare - Universitatea de Stat din Moldova (3 mln 500 mii euro), Universitatea Tehnică a Moldovei (3 mln 500 mii euro), Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (1 mln 179 868 euro), Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” (2 mln euro), Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi (189 mii euro) au fost selectate în baza unui concurs de propuneri de proiecte.

Pînă la sfîrșitul anului 2025, în cele cinci instituții vor fi create și dotate 12 laboratoare de ultimă generație, alte peste 40 de laboratoare existente urmînd să fie echipate cu tehnologii avansate. Totodată, vor fi amenajate trei centre de cercetare, șase săli polifuncționale și două platforme de calcul de înaltă performanță. Procesul didactic va fi modernizat prin actualizarea programelor de studii superioare pentru licență și master, în corespundere cu cerințele pieței forței de muncă.

Mai exact, vor fi modernizate peste 50 de programe de studii, elaborate peste 30 de cursuri noi, revizuite și actualizate mai bine de 50 de curricula în cadrul a circa 60 de noi parteneriate. De noile condiții vor beneficia 35 de mii de studenți și 2300 de cadre didactice.


Domeniile proiectelor investiționale vizează inginerie și activități inginerești, tehnologii ale informației și comunicațiilor, medicină, științe ale educației, științe chimice, științe biologice, științe ale mediului, științe fizice, matematică și statistică, științe agricole, medicină veterinară.

Aceasta este a doua rundă de acordare a granturilor în cadrul Proiectului „Învățămîntul Superior din Moldova”. În prima rundă, desfășurată anul trecut, au fost alocați circa 14,3 milioane de euro pentru implementarea a 20 de proiecte în 13 instituții de învățămînt - șapte universități și șase colegii pedagogice.

6
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?