Transnistria stiri: 1393
Preşedintele stiri: 4035

Un grup de elevi din Moldova a lansat o campanie online contra agresiunii în școli

6 mai. 2020,, 21:01   Societate
3047 0

Membrii Consiliului Național al Elevilor din învățămîntul profesional tehnic (CNE ÎPT) s-au întrunit în cadrul unei sesiuni online, în care au dezbătut subiectul contribuției elevilor la dezvoltarea unei școli unde fiecare coleg să fie respectat și acceptat așa cum este.

În cadrul sesiunii, adolescenții au prezentat produsele media ale primei lor campanii online, „Școală fără bullying”. Fiecare elev a avut ocazia să împărtășească ce simte și ce crede despre fotografiile și mesajele campaniei, ce ar îmbunătăți la ele, cum le-ar promova mai departe printre semenii săi și ce riscuri trebuie să ia în considerare în tot acest proces complex.

„Mulți, atît elevi, cît și profesori, nu știu ce înseamnă cuvîntul bullying. Prin intermediul acestei campanii, avem ocazia să explicăm fenomenul pe înțelesul fiecăruia.”, a menționat Roman Duminică, elev la Școala Profesională nr. 1 din Bălți.

„Oricît de diferite au fost opiniile noastre în timpul discuției, totuși am ajuns la o concluzie comună: Bullyingul trebuie oprit, iar scopul nostru este să-i facem pe cît mai mulți oameni să înțeleagă asta.”, a spus Tatiana Gîrneț, elevă la Școala Profesională nr. 2 din Cahul.

„Aceste imagini m-au făcut să înțeleg că e foarte important să fiu mai atentă la ce se întîmplă în jurul meu și să mă implic în anumite situații, chiar dacă ele pe mine aparent nu mă privesc.”, a adăugat Maria-Magdalena Doina, elevă la Școala Profesională nr. 3 din Bălți.


„Membrii CNE ÎPT au un angajament civic puternic și de durată. (...) Scopul lor este să provoace discuții pe tema bullyingului, să sensibilizeze elevii pe această temă, să mobilizeze participarea cadrelor didactice la prevenirea fenomenului. Prevenirea bullyingului este un proces de durată și CIDDC, în colaborare cu partenerii săi, va continua să acorde elevilor și profesorilor suport pe parcursul întregului proces”, a menționat Iosif Moldovanu, facilitator în cadrul Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC).

Membrii CNE ÎPT au lansat, la 18 februarie 2020, prima lor campanie de prevenire a bullyingului în instituțiile de învățămînt, după mai multe discuții cu elevi, profesori și psihologi din școli profesionale, colegii, centre de excelență. Ei au ajuns la concluzia că fenomenul poate fi diminuat dacă adolescenții și adulții ar fi mai bine informați despre acest subiect.

Acțiunea a fost inițiată de CNE ÎPT, susținută de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), Fundația Liechtenstein Development Service (LED), Asociația „Educație pentru Dezvoltare” (AED), Școala Profesională nr. 5 din Chișinău, facilitată de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) și ghidată de psihologul Sergiu Toma.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?