X 
Transnistria stiri: 1358
Eurovision stiri: 499

Un agricultor din Telenești stă cu roada în depozit: Distrugem tot ce e autohton

11 dec. 2023,, 13:38   Societate
2921 0

Un agricultor din satul Negureni, raionul Telenești, care a protestat timp de mai multe zile în centrul municipiului Chișinău, spune că nu poate vinde legumele pe care le-a cultivat.

Într-un videoclip publicat pe rețelele sociale de către liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, agricultorul a spus că nu știe ce să facă cu legumele: varză - 50 de tone, morcov - 200 de tone și ceapă - 100 de tone, transmite Știri.md.

„Piața e plină cu legume din Belarus și noi falimentăm. Se discută de cinci ani de zile că în fiecare an va fi mai bine, dar nicio schimbare. Soluția ar fi absolut simplă, ori își asumă responsabilitatea ori să-și dea demisia”, a spus Nicolae, agricultor.

„La noi în țară este o mare problemă. Plafonarea prețurilor la tot ce se aduce în țară, începînd de la piesele pentru tractoare și pesticide. Distrugem tot ce este autohton și aducem totul de peste hotare. Stau produsele noastre și se strică”, a adăugat acesta.

Știri.md amintește că, la data de 5 decembrie, mai mulți fermieri au organizat un protest pentru a-și arăta nemulțumirea față de autorități. Astfel, unii fermieri au adus cu ei bălegar, pe care l-au pus în saci în fața Guvernului.


Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că moratoriul la calcularea penalităților de către bănci și la executarea silită, propus de către Asociația „Forța Fermierilor”, nu poate fi aplicat sub nicio formă.

Totodată, fermierii urmau să aibă la data de 4 decembrie o discuție cu Maia Sandu.

La scurt timp, în cadrul unei emisiuni, deputatul PAS Radu Marian a avertizat că bugetul nu este infinit, iar îndeplinirea solicitărilor ar implica realocarea fondurilor de la alte scopuri.

Acesta spune că statul susține agricultura prin subvenții, menționînd că au fost alocate sume pentru motorină și TVA. Cu toate acestea, fermierii au continuat protestul, aducînd simbolic balegă și paie la sediile Președinției, Parlamentului și Guvernului.

Ulterior, agricultorii au anunțat că, pe 8 decembrie, vor relua protestele din PMAN.

10
0
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?