Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Totul despre beneficiile produselor lactate acide ©

11 mai. 2023,, 09:00   Societate
4122 0

Proprietățile benefice ale laptelui și lactatelor cu greu pot fi supraestimate. Încă din timpurile străvechi, acestea erau considerate o sursă de viață, energie și sănătate.

Actualmente, lactatele, la fel, se află în topul produselor alimentare incluse în piramida alimentelor. Totuși orice produs benefic poate deveni dăunător dacă este consumat în abuz sau incorect. Sinteză ce urmează va evoca efectele benefice ale lactatelor, precum și va explica când și de ce se impun anumite limite pentru consumul acestora.

O sursă inestimabilă de proteine, vitamine și microelemente

Actualele Ghiduri dietetice pentru americani și canadieni califică lactatele drept surse de proteine valoroase. La fel, laptele, chefirul, iaurturile, cașcavalul și brânza proaspătă conțin întregul set de aminoacizi indispensabili, dar care nu sunt sintetizați de organismul omului, astfel că aportul lor ar trebui asigurat prin alimentație. În plus, laptele conţine mult calciu, vitamine, micro- şi macronutrienţi, iar produsele lactate acide furnizează organismului uman bacteriile benefice pentru sănătate. De ce totuși are omul nevoie de toate acestea?

Proteina este necesară pentru construirea propriilor celule ale organismului, funcționarea sistemului imunitar și transportul substanțelor. Bunăoară, hemoglobina transportă oxigenul. La fel, proteinelor le revine o funcție de reglare, adică ele permit organismului să se adapteze unor schimbări interne și externe. Spre exemplu, insulina, care este un hormon de natură proteică, contribuie la transportarea glucozei din sânge în interiorul celulelor. Apropo, mușchii sunt formați din proteine.

Calciul este folosit pentru a genera țesuturile osoase (da, oasele organismului nostru sunt niște structuri vii, or chiar și la o persoană adultă oasele se distrug și se refac permanent). În plus, calciul are un anumit rol în coagularea sângelui și cicatrizarea rănilor. Totodată, acesta ajută la menținerea tensiunii sângelui în parametrii normali și contribuie la controlul asupra contractării mușchilor, inclusiv ai cordului.

Vitaminele sunt niște molecule importante care susțin acțiunea enzimelor, catalizatorilor biologici. Enzimele reprezintă niște molecule specifice de proteine care intră în reacție cu diferite substanțe, contribuind la transformarea loc chimică în conformitate cu un anumit scenariu. Totuși vitaminele sunt produse de organismul nostru într-o cantitate insuficientă, altele în general nu sunt sintetizate, astfel că aportul lor urmează a fi asigurat prin alimentație.

Respectiv, consumul de lapte și de lactate reprezintă pentru oameni modul cel mai simplu de asigurare a aportului de proteină, calciu și vitamina D care sunt necesare pentru menținerea sănătății și funcționarea normală a inimii, mușchilor și oaselor. În plus, probioticele care se conțin în produsele lactate acide ameliorează componența microflorei intestinale benefice, acționând ca un antioxidant natural și întărind imunitatea.

Laptele conține substanțe indispensabile pentru viața omului

Calciu

Potasiu

Magneziu

23 de vitamine

20 de aminoacizi

Beneficiile produselor lactate acide

Efectul benefic al produselor lactate acide este determinat în mare parte de proprietățile folositoare ale laptelui. În special, aceste produse conțin bacterii care sintetizează acid lactic, acesta omorând microorganismele patogene; au un impact pozitiv asupra stării tractului intestinal și ajută la tratarea ulcerului gastric şi a gastritei; contribuie la curățarea ficatului de toxine, săruri, bilă cumulată ce stagnează şi alte substanţe nocive; sunt importante pentru starea creierului. Totuşi, un rol aparte în asigurarea beneficiilor consumului de produse lactate acide îi revine procesului de producere a acestora şi calităţii ingredientelor.

Produsele lactate acide sunt fabricate prin fermentarea laptelui şi a smântânii dulci (frişcă) cu ajutorul unor culturi pure de bacterii acidolactice cu adaos sau fără adaos de drojdii ori bacterii acetice. În urma fermentării laptelui prin adăugarea culturii de bacterii acidolaclatice sunt produse smântâna, brânza proaspătă, iaurtul, laptele acru. În cazul tipului mixt de fermentare (lactică şi alcoolică) este obţinut chefirul şi bifidocul.

În cele 10-12 ore cât are loc fermentarea, în lapte se produc nişte schimbări benefice pentru oameni. În primul rând, are loc descompunerea parţială a proteinelor. Structura lor devine dispersată în particule mici, astfel că proteinele pot fi asimilate mai bine de organism (timp de o oră laptele integral este asimilat în proporție de 32 la sută, iar chefirul în proporție de 91 la sută).

Într-al doilea rând, se descompune zahărul din lapte (lactoza). Anume din acest motiv majoritatea absolută a oamenilor tolerează produsele lactate acide, spre deosebire de lapte care nu este tolerat din motiv că în intestinele unor persoane lipsește enzima specială care descompune zahărul din lapte.

Într-al treilea rând, în procesul de fermentare se acumulează acidul lactic. Anume acesta tergiversează dezvoltarea microbilor de putrefacție și contribuie la creșterea microflorei intestinale normale.

Într-al patrulea rând, sporeşte cantitatea de vitamine din grupul B care participă la generarea energiei, activitatea sistemului nervos central şi a creierului. De altfel, aceste vitamine sunt necesare pentru funcţionarea aparatului circulator şi cardiovascular.

Într-al cincilea rând, sunt produse antibioticele naturale capabile să inhibe agenții patogeni ai unor boli, inclusiv cel al tuberculozei.

Într-al șasele rând, se acumulează un număr mare de bacterii folositoare organismului care protejează mucoasa intestinului şi nu permit microbilor patogeni să pătrundă acolo.

Astfel, produsele lactate acide au calităţi nutritive sporite şi se asimilează uşor.

Sortiment vast şi beneficii multiple

Cel mai folositor produs lactat acid este considerat chefirul. Acesta poate avea conţinut diferit de grăsimi, este fabricat din lapte de vaci, integral sau degresat, în care se adaugă ciuperci de chefir care constau, în temei, din bacterii acidolactice şi drojdii. Chefirul proaspăt, de o zi, are efect laxativ, pe când cel de trei zile poate vindeca o ușoară diaree.

Chefirul conține proteine, grăsimi, microelemente. Mediul acid al probioticelor are un efect benefic asupra asimilării acestui produs și asupra digerării celorlalte alimente. Apropo, anume din acest motiv chefirul este preferat de persoanele care-și doresc să slăbească.

Chefirul are un impact pozitiv asupra aparatului cardiovascular și asupra sistemului nervos. Este indicat în caz de disbacterioză, anemie, are proprietăți antiseptice. Biochefirul curăță și mai eficient intestinul de toxine.

Laptele acru este laptele fermentat natural. Acesta ameliorează funcționarea intestinului, combate constipația, tratează bronșita cronică. Este obținut prin fermentarea directă, naturală. În laptele care a fost procesat printr-o metodă specială este adăugată maia. La fel, laptele acru mai este fabricat și în varianta cu adaosuri de fructe și pomușoare.

Laptele covăsit este un tip de lapte acru. Este fabricat din lapte gras printr-o procesare termică îndelungată (prin acest lucru se și explică gustul de pasteurizare). Are un gust acrișor și culoare crem. Laptele covăsit este asimilat ușor, conține numeroase vitamine și minerale. Un pahar de lapte covăsit asigură organismului un sfert din aportul zilnic necesar de calciu. Acest produs este foarte nutritiv și benefic pentru revigorarea și starea de bine a organismului.

Iaurtul, un tip special de lapte acru, face parte din categoria băuturilor dietetice. Este fabricat din lapte integral. În calitate de maia sunt folosite Lactobacillus delbrueckii subsp.bulgaricus și bacteriile lactice termofile din genul Streptococcus thermophilus, în proporție de 1:1. Un iaurt de calitate are consistenţa vâscoasă, omogenă. În acesta poate fi adăugată umplutură din fructe, pomușoare, alte umpluturi aromatice. Este mai indicat consumul iaurturilor naturale cu un termen de păstrare nu mai mare de o săptămână.

Brânza proaspătă este recomandată persoanelor care suferă de afecțiuni hepatice, ateroscleroză. Acest produs proteic conține o cantitate sporită de calciu și fosfor – substanţe necesare pentru formarea țesuturilor osoase și a dinților la copii și adolescenți. Brânza proaspătă este importantă în caz de fracturi ale oaselor, afecțiuni ale inimi, afecțiuni renale, tuberculoză, hipertensiune și multe alte maladii. Este indispensabilă în cazul dietelor și alimentației copiilor, fiind servită sub forma unei mase de consistență diferită.

Smântâna conține vitaminele А, В, С, Е necesare pentru o piele netedă, vedere bună, unghii tari şi energie. În componenţa smântânii intră acizi organici care încetinesc îmbătrânirea celulelor. Graţie nivelului sporit de potasiu, fosfor şi probiotice, smântâna contribuie la reglarea metabolismului şi restabilirea microflorei stomacului.

De fapt, fiecare produs lactat acid se distinge prin proprietăţile sale specifice, fiecare din produsele lactate acide fiind folositoare, fără nicio excepție. Anume din acest motiv, normele fiziologice privind consumul zilnic de produse alimentare recomandă includerea produselor lactate acide în meniul persoanelor din diferite grupe de vârstă.

Ce cantitate de lapte și produse lactate este recomandată spre consum

Conform Ghidurilor dietetice pentru americani, cantitatea optimă de produse lactate pentru copiii de 2-3 ani constituie două porţii pe zi, pentru cei de 4-4 ani fiind de 2,5 porții. În cazul copiilor mai mari de nouă ani şi a adulților este recomandat consumul a cca trei porţii pe zi.

Cantitatea de produse lactate pentru copiii cu vârsta de până la doi ani este determinată în funcţie de alte alimente din meniul lor, modul de alimentare şi de starea generală de sănătate.

O porţie de lactate înseamnă:

  • un pahar — cca 250 ml — de orice produse lactate lichide, bunăoară, de lapte, iaurt de băut ori chefir;
  • 40-50 g de caşcaval — aproximativ două felii cu grosimea de 2-3 mm şi de dimensiunea palmei întinse, dar cu tot cu degete, a unui adult;
  • două cutii de iaurt a câte 100 g fiecare;
  • 200 g de iaurt congelat ori deserturi din lapte.

Ce cantitate de lactate este indicată pentru consumul zilnic

Număr de porţii

Componenţa porţiilor

Adult

3

Un pahar de chefir + două cutii de iaurt + două felii de caşcaval

Copil de 2- 3 ani

2

Jumătate de pahar de lapte + o felie de caşcaval + 100 g de îngheţată + o cutie de iaurt

Această cantitate de lactate asigură aportul zilnic de calciu necesar pentru sănătatea oaselor. În plus, o porţie de produse lactate conţine cca 20 la sută din norma zilnică de vitamina D asigurată din alimentaţie. Aceasta vitamină contribuie la aprovizionarea oaselor cu calciu, în plus, participă la mai multe procese regulate.

O porţie de lactate asigură 10 la sută din necesarul zilnic de potasiu, un macroelement care ajută la contracţiile cordului.

Restricţii pentru consumul de produse lactate acide

Totuşi, laptele şi produsele lactate nu sunt la fel de folositoare pentru toată lumea. Medicii definesc două condiţii când este indicată restricţionarea consumului de lactate.

Alergia la cazeină. Cazeina este proteina de bază din lapte. Reacţia la acesta apare, de obicei, la primul contact cu produsul şi se aseamănă cu alte alergii: prurit (mâncărime), erupții ori simptome la nivelul tractului gastrointestinal — grețuri, dureri abdominale, diaree. La fel, este posibilă congestia nazală, apariţia dispneei sau tusea. Dacă observaţi astfel de simptome la copil adresaţi-vă imediat medicului.

Este curios că mulţi copii care la o vârstă fragedă erau alergici la proteina lactică depăşesc starea şi pot consuma lapte când sunt adulţi.

Intoleranţa la lactoză este o stare întâlnită la 68 la sută din populaţia planetei. Lactoza, sau zahărul din lapte, are nevoie de o enzimă, lactaza, pentru descompunere. Celulele din intestinele persoanelor cu intoleranţă la lactoză nu secretă cantitatea necesară de enzimă, astfel că zahărul rămâne în aparatul digestiv unde este digerat de bacterii cu eliminarea de gaze. La rândul lor, gazele se acumulează în intestine, provocând diaree, vomă, borborisme sau dureri abdominale, slăbiciune fizică.

Totodată, persoanele cu intoleranţă la lactoză pot consuma cantităţi moderate de produse lactate acide: bacteriile din iaurt sau chefir pot secreta enzimele care ajută organismul să asimileze până la 90 la sută din zahăr. Dacă organismul reacționează și la cantitățile insignifiante, la nivel de urme de lactoză, persoanele pot opta pentru varianta fără lactoză a aceloraşi produse. Ele conțin aceiași macro- și micronutrienți ca și produsele integrale, doar că lactoza din ele este eliminată în cadrul unui proces industrial special.

Consumul de lactate va trebui limitat și dacă persoana suferă sau a dezvoltat unele afecțiuni. În special, în cazul afecțiunilor hepatice și a celor cardiovasculare sunt contraindicate tipurile de lactate cu conținut înalt de grăsimi, soluția fiind să opteze în favoarea tipurilor cu un conținut redus de grăsime, or acestea au în componenţa lor o cantitate mai mare de calciu, potasiu și vitamine, dar mai puține grăsimi saturate. Vom menționa că, potrivit recomandărilor medicilor, energia din grăsimile saturate nu va depăși 10 la sută din consumul zilnic de calorii, adică cca 22 g pentru norma de 2000 de kcal pe zi.

Şi persoanele care suferă de disfuncţii ale stomacului, ulcer, pancreatită vor preciza neapărat la medic eventualele contraindicaţii care li se impun. Astfel, unele dintre ele vor trebui să renunţe temporar la chefir, iar altele vor avea grijă să evite pentru o perioadă consumul de lapte covăsit.

Acelaşi lucru este valabil şi în cazul persoanelor care suferă de erupţii cutanate (acnee). Legătura dintre lactate și acnee încă mai continuă să fie obiectul studiilor, totuși datele consolidate ale savanților au arătat că erupțiile la persoanele cu vârsta cuprinsă între 7 și 30 de ani pot fi mai numeroase dacă ele consumă mai mult de un pahar de lapte pe zi. De altfel, coșurile apar mai des în cazul celor care consumă lactate cu un conținut redus de grăsimi. Totodată s-a demonstrat că produsele lactate acide nu au impact asupra activității acneei.

Evident, sunt supuse riscului amatorii dietei monotrofice sau a dietei mono, bunăoară, a dietei cu chefir. Ideea este că atunci când este consumat o perioadă îndelungată într-o cantitate mai mare de 400 ml pe zi, chefirul pune o presiune mare pe rinichi şi acidifică sângele.

Produsele lactate acide în Moldova

În ţară avem disponibil întreg sortimentul de produse lactate acide care este tipic pentru regiune şi corespunde gusturilor consumatorului. Totodată, fiecare grup de mărfuri din acest segment surprinde prin diversitate. Bunăoară, JLC SA, cel mai mare procesator de lapte din Moldova, fabrică cca 50 de feluri doar de produse lactate acide de băut.

De menţinonat că anume JLC a fost prima companie din ţară care a început să folosească bifidobacteriile. Pentru fabricarea întergului sortiment de produse lactate acide, întreprinderea foloseşte în exlusivitate lapte natural. JLC achiziţionează laptele la punctele de colectare din toate raioanele Moldovei. Furnizorii de bază sunt persoanele individuale care predau laptele şi gospodăriile de fermier, inclusiv propria fermă situată în satul Rujniţa raionul Ocniţa. Cota laptelui colectat de la fermieri prevalează constituind peste 60 la sută

Zona de colectare a laptelui ocupă o suprafaţă considerabilă, or de organizarea acestui proces depinde cantitatea şi calitatea laptelui, astfel că etapa de colectare a laptelui este bine gândită, bine controlată fiind perfecţionată în permanenţă. Punctele de achiziţii sunt dotate cu echipamente speciale pentru recepţionarea şi răcirea laptelui colectat, precum şi cu minilaboratoare pentru determinarea indicatorilor principali de calitate –conţinutul de grăsimi, aciditatea, densitatea şi calităţile organoleptice.
La punctele de achiziţii lucrează personal calificat care a urmat o pregătire specială şi a fost atestat.

Laptele este achiziţionat rapid, practic imediat după ce a fost muls, pentru a reduce la minim probabilitatea alterării sale în procesul de păstrare şi transportate. Orarul de transportate a laptelui răcit la fabrică, proces asigurat cu ajutorul autospecialelor, corespunde ritmului tehnologic de procesare. În cadrul întreprinderii, specialiştii laboratorului atestat efectuează controlul de bază al calităţii şi inofensivităţii materiei prime furnizate. După determinarea clasei de calitate, laptele este repartizat pentru fabricarea unui anumit tip de produse lactate.

Standardele înalte de calitate sunt respectate de compania JLC şi în procesul de producere. JLC se conformează cu stricteţe tehnologiei şi rigorilor, astfel că reuşeşte, deja pe parcursul a cca 80 de ani, să rămână lider pe piaţă şi să fie cel mai vizibil brand din ţară.

Produsele lactate acide de calitate înaltă, verificată, sunt disponibile pe rafturile oricărui magazin, iar producătorii de lactate continuă să-şi dezvolte sortimentul din contul unor oferte care vizează anumite categorii – copii, sportivi, gravide, bătrâni. Consumatorilor le rămâne doar ţină cont de ce le sugerează organismul, să citească cu atenţie etichetele şi să opteze în favoarea unor producători de încredere.

Alina Darii

3
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?