Eurovision stiri: 493
Transnistria stiri: 1305

Tot mai mulţi părinţi aleg să-şi înscrie copiii la şcolile private

19 sep. 2023,, 12:13   Societate
2448 0

Tot mai mulţi părinţi din Republica Moldova aleg să-şi înscrie copiii la şcoli private. Asta, în pofida taxelor piperate, care ajung, anual, chiar şi la aproape opt mii de euro.

Numărul mic de elevi în clasă, metodele inovative de predare sau activităţile extra şcolare - sînt doar cîteva dintre motivele care determină părinţii să bage adînc mîna în buzunar pentru studiile copiilor lor, transmite Noi.md cu referire la Tvr Moldova.

În acest an, în şcolile publice din Republica Moldova s-au înscris cu peste două mii de copii mai puţin faţă de anul de învăţămînt 2021-2022. Părinţii au optat pentru instituţiile private, iar motivele sînt diferite.

„Am cîntărit foarte bine, am analizat şi varianta cu şcoală publică. Pentru că sînt doi copii şi acolo la şcoala de stat sînt foartte foarte mulţi copii, vă daţi seama că timpul acordat este foarte puţin şi pentru ei este esenţial în primii ani de şcoală ca să le pună baza şi dragostea faţă de carte”, spune Natalia Chilianu.

„Aici se pune accent pe demnitatea copilului. Fica mea a învăţat aici de la profesori, perseverenţa, perspicacitatea, intrasigenţa. A avut un mediu propice pentru dezvoltare şi nu a fost niciun moment în care să zic da poate trebuia să mergem în altă parte”, a declarat Ludmila Dabija.


„De la fondarea Liceului s-a pus accentul pe creare unei personaităţi armoioase a copilului. Prioritar este elevul şi educaţia să fie cetrată pe elev. Şi venim cu ogamă largă de cercuri pe interese, de cercuri de excelenţă care sînt deschise entru orice doritor, iar pentru performanţă se lucrează suplimentar cu acei copii care sînt capabili de a face performanţă”, notează Angela Lungu directorul adjunct al unei școli private.

Cea mai mică taxă anuală de studii la o instituţie privată din Republica Moldova porneşte de 1.200 de euro, pentru treapta primară, şi 1.500 de euro pentru cea gimnazială şi liceală. La polul opus este un liceu din Chişinău, unde taxa anuală de studii pentru elevii claselor primare este de 5700 de euro, iar pentru liceeni de 7.700 de euro, anual.

TAXE DE STUDII LA ŞCOLILE PRIVATE Clase primare Clase gimnaziale, liceale TAXĂ MINIMĂ 1.200 euro anual 1.500 euro anual TAXĂ MAXIMĂ 5.700 euro anual 7.700 euro anual

Se face carte şi la instituţiile de stat. Un exemplu este şi Liceul Teoretic Republican "Aristotel" din Chișinău, care e în top pentru cele mai bune rezultate obţinute la olimpiadele naţionale, dar pentru cea mai mare medie la BAC. Directorul liceului spune că prin muncă şi investiţii a ajuns la aceste rezultate.

„Copiii au posibilitatea să aleagă anumite discipline, să înveţe să pună accent pe pregătirea lor profesională şi ghidarea în carieră. Noi asigurăm partea tehnică deci table interactive, mobilă sau dacă este vorba despre alte necesităţi. Liceul nostru Republica Artistotel are şi cămin care este asigurat gratis pentru copii şi nu este neapărat ca copii să aibă condiţii foarte bune în şcolile private pot să aibă şi în şcolile care sînt asigurate prin bugetul de stat”, spune Pavel Cerbușca directorul Liceului Teoretic Republican "Aristotel".

„Ce pot să vă spun cu siguranţă este că cele mai bune licee publice, care au şi cele mai bune rezultate la BAC se confruntă mai exact cu o suprasolicitare de elevi, deci există o cerere enormă la instituţiile publice care au performanţă. Numărul celor care învaţă+ la privat este infim comporativ cu numărul total de elevi care învaţă în sectorul public”, declară Dan Perciun ministrul Educaţiei şi Cercetării.

„Noi am optat pentru o şcoală de stat şi am optat ca să fie aproape de casă şi de serviciu. Luînd în considerare salariu mediu pe economie în Republica Moldova nu prea cred că o familie care are cel puţin un copil poate acoperi cheltuielile la o şcoală privată”.

Potrivit Ministerului Educaţiei, în Republica Moldova sînt 1.231 de instituţii de învăţămînt, dintre care 23 sînt private.

1
0
0
1
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?