Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Tot mai multe fraude electronice în Moldova. Recomandările specialiștilor

28 ian. 16:00   Societate
5428 0

Poliția Republicii Moldova și Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” atenționează că a luat amploare un nou tip de escrocherii online.

Este vorba despre așa-numitul smishing, o metodă de fraudare care are loc în urma expedierii unor SMS-uri cu linkuri dubioase. „Poșta Moldovei” este vizată direct de acest tip de escrocherie. Asta pentru că în SMS-urile expediate la telefoanele mobile ale mai multor locuitori ai R. Moldova se face referire la colete care ar fi ajuns în depozitele întreprinderii respective, dar acestea nu ar putea fi livrate din cauza informațiilor incomplete privind adresa destinatarului, transmite Noi.md cu referire la zdg.md.

Ce înseamnă smishing?

Cuvîntul smishing este o combinație între SMS și phishing („furt de identitate”, unul dintre cele mai răspîndite atacuri cibernetice despre care am scris în ediția precedentă a paginii „Gîndește critic!”). Smishingul este o încercare de a vă induce în eroare prin mesaje text (SMS) pentru obţinerea unor date personale, bancare sau de securitate.

Astfel, în SMS-urile expediate recent de escroci mai multor locuitori ai țării noastre este dat un link, care vă redirecționează către o pagină web frauduloasă, unde sunt cerute date suplimentare, cum ar fi cele bancare, care ar fi necesare pentru livrarea presupusului colet. De asemenea, prin intermediul unui astfel de link pot fi răspîndite și programe care pot infecta telefonul mobil.


„Poșta Moldovei” își anunță clienții că „nu solicită datele cardului bancar prin SMS sau prin orice altă metodă”. Iar poliția recomandă:

- Nu accesați linkurile pe care le primiți într-un mesaj text sau în orice altă formă de comunicare, decît dacă știți cine este expeditorul și aveți încredere în el;

- Nu răspundeți la mesajele primite de la numere/ persoanele necunoscute;

- Marcați mesajele suspecte ca SPAM;

- Descărcați aplicații numai din sursele oficiale;

- Nu introduceți informații personale sau bancare pe site-urile neverificate;

- Nu comunicați nimănui codul OTP primit de la bancă.

În cazul în care ați devenit victima unei asemenea fraude, contactați imediat banca și solicitați anularea tranzacțiilor, după care informați poliția la numărul de telefon 112.

8
2
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?