X 
Arşiţa stiri: 181
Jocurile Olimpice stiri: 141
Transnistria stiri: 1455

Tofilat confirmă imixtiunea politicului în gestiunea căilor ferate

14 feb. 08:15   Societate
2291 0

În ultima zi de muncă la Calea Ferată din Moldova, directorul întreprinderii declară că regretă plecarea din funcție.

Oleg Tofilat s-a plîns că nu s-a bucurat de susținerea politicului, ba dimpotrivă, mai degrabă politicienii încercau să-i inoculeze viziunile lor asupra dezvoltării CFM. În pofida imixtiunilor din afară, Tofilat a negat categoric orice fel de presiune în cei trei ani de șefie la căile ferate, notează Noi.md cu referire la tv8.

Deși lasă angajații CFM cu datorii salariale de 125 de milioane de lei, Tofilat și-a rezervat ultima zi de mandat pentru a trage linie celor trei ani de activitate.

„O cerere de demisie este o decizie foarte grea. O decizie grea e atunci cînd ai de ales ceva ce sacrifici și, dacă observați, tot parcursul a fost intens, multe lucruri sînt în derulare, multe lucruri abia le-am lansat și, evident, regretul de a pleca este destul de considerabil. Din altă parte, eu sînt absolut sigur că la moment pîrghiile și instrumentele de bază sînt pe filiera politicului”.

În viziunea lui Tofilat, priorități pentru Calea Ferată ar trebui să fie investițiile și activitatea cotidiană, în timp ce politicul insistă pe o reformă imediată. Se vrea spargerea Căii Ferate din Moldova în trei companii - CFM Călători, CFM Marfă și CFM Infrastructură.


„De altfel, de aici se vede și principala mea divergență cu factorul politic, pentru că, în viziunea mea, cele mai important sînt numărul unu și numărul doi. În viziunea politicului trebuie maximă atenție acordată pe a treia, pe agenda de reformă și pe separarea de fapt. Eu consider că este o idee foarte bună, însă nu trebuie să fie făcută cu așa viteză, trebuie să fie făcută mult mai cumpătat, ca să aducă valoare adăugată sectorului”.

Solicitat pentru o reacție, purtătorul de cuvînt al Guvernului a precizat că Executivul nu va cometa declarațiile lui Tofilat. Deși datoriile pentru salarii ajung la aproape 125 de milioane de lei, iar CFM activează cu un deficit de personal de 1500 de oameni, în paralel întreprinderea a reușit să reducă datoriile față de bănci. Dacă anul trecut soldul creditelor era de 85 de milioane, acum CFM mai are de rambursat sectorului bancar 38 de milioane de lei.

„Avem două depresiuni la salarii care s-au întîmplat în 2023. Aceste găuri pot fi acoperite prin instrumente de politici sau instrumente de capitalizare. Acestea nu sînt la latitudinea mea și anume din cauza aceasta am considerat că este judicios să-mi prezint cererea de demisie, pentru că la nivelul capacităților mele, nu pot interveni cu ceva”.

În anul 2023, pierderile companiei au fost de peste 147 de milioane de lei. Situația s-a înrăutățit în noiembrie 2023, atunci cînd s-a deschis portul din Odesa, iar cererea de tranzit a cerealelor a dispărut. Totodată, a fost închis combinatul Metalurgic de la Galați, care asigura circa 20% din venituri, datorită tranzitului mineritului de fier. Oleg Tofilat a ocupat funcția de director general al CFM din mai 2021.

1
0
1
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав