Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Taraclia – un oraș în stepa Bugeacului

8 aug. 2020,, 15:28   Societate
5267 0

Taraclia este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Taraclia. Amplasat în sudul Republicii Moldova, pe partea stîngă a rîului Lunguţa este situat la o distanță de 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2002, populaţia oraşului Taraclia constituie 13756 oameni.

După terminarea războiului ruso-turc din 1806-181, în sudul stepei Bugeacului coloniştii bulgari întemeiază în anul 1813 satul Taraclia. Este una dintre cele mai vechi aşezări din sudul Basarabiei populate preponderent de bulgari la începutul secolului al XIX-lea. Toponimul Taraclia reflectă denumirea aşezării tătarilor nogai, amplasate puţin mai la sud de actualul amplasament al localităţii. Primii colonişti bulgari se stabilesc la Taraclia după 1812. În 1821 un grup mare de colonişti ajunge în această regiune şi se stabileşte în satul Aluat. După războiul ruso-turc din 1828-1829 la Taraclia se strămută încă 49 de familii de bulgari. Ultimul val de colonişti (241 oameni) ajunge în zonă în anul 1854. Coloniştii bulgari au beneficiat de o serie de privilegii din partea administraţiei ruseşti, valorificînd în schimb stepa Bugeacului. Populaţia Taracliei creştea repede, aici locuind moldoveni, găgăuzi, bulgari. La mijlocul secolului al XIX-lea populaţia Taracliei număra 2367 locuitori, iar la sfîrşitul secolului atinge cifra de 6404 locuitori. La începutul secolului XX, datorită construirii liniei de cale ferată Bender – Reni, Taraclia se dezvoltă devenind un centru comercial regional, beneficiind de un spital, poştă, telegraf.

La 6 noiembrie 1940 orăşelul Taraclia a devenit central administrativ al raionului Taraclia. În ianuarie 1963 raionul a fost desfiinţat, pentru ca în anul 1980 să reapară în structura administrativ-teritorială. În anul 1999 raionul a fost transformat în judeţ, iar oraşul Taraclia devine centru judeţean. Ca urmare a reformei territorial administrative din anul 2001, Taraclia revine la statutul de raion.

Potenţialul economic al oraşului Taraclia este reprezentat de sectorul agrar și industria de prelucrare a producției agricole. Din anul 1995 pe teritoriul orașului funcționează Zona Antreprenoriatului Liber “Tvardiţa” cu o suprafaţă de 3,57 ha. În prezent, în zona antreprenoriatului liber activează 5 rezidenţi care fabrică producţie alcoolică (vin, divin, distilate pentru divin) şi brînză. Exporturile se orientează preponderant spre Federaţia Rusă. Pe parcursul întregii perioade de activitate a zonei, rezidenţii au atras investiţii în sumă de 11,2 mil. dolari SUA.
O altă Zonă a Antreprenoriatului Liber “Parcul de producţie “Taraclia” În zonă sînt înregistraţi 12 rezidenţi, 4 dintre care sînt autohtoni şi 8 au fost creaţi în comun cu investitorii din Ucraina, Rusia şi Belarusi.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?