X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Studiu internațional: Majoritatea cetățenilor moldoveni nu vor să emigreze

9 feb. 2023,, 11:15   Societate
2849 2

Fiecare al treilea (36%) locuitor al planetei ar dori să emigreze, a arătat un sondaj global.

În Republica Moldova, rata celor care sînt gata să plece din ţară este sub media globală.

Astfel Republica Moldova este printre țările cu unul dintre cele mai scăzut nivel de sentiment de emigrare şi cele mai înalte procente din populaţie care susţine că rămîne în ţară, constată autorii studiului internațional realizat de Romir/M-Holding din Rusia în parteneriat cu Asociația Gallup International, transmite Mold-Street.com.

75% din moldoveni vor să rămînă în ţară

Potrivit studiului, circa 75% din moldoveni susţin că nu doresc să se mute în altă ţară. La acest capitol sîntem pe locul cinci între statele incluse în sondaj. Rate mai înalte sînt în Vietnam (91%), Pakistan (78), Coasta de Fildeș şi Georgia - cîte 77%, în timp ce media globală este de 58%.


Respondenții din țările cu venituri mici îşi exprimă cel mai des dorinţa de a emigra. 62% dintre respondenții chestionați din țările cu venituri mici și-au exprimat dorința de a trăi într-o altă țară.

Această dorinţa scade pe măsură ce bogăția țării de reședință crește. Printre țările cu venituri mari, motivația de a emigra este aproape jumătate din cea a țărilor cele mai sărace. De exemplu, această cifră este de 30% - în Franța, în SUA și Germania - 33%, în Marea Britanie - 36%, în Italia - 37%.

Analiza arată că veniturile proprii, educația sau profilul ocupațional al respondenților nu au practic niciun efect asupra pregătirii sau motivației pentru migrație. Nivelul general de trai în țară este esențial.

Cea mai mare dorință de a se muta în altă țară este în Africa sub-sahariană (56%) și America Latină (54%). Liderii în ceea ce privește disponibilitatea de a emigra au fost rezidenții din Sierra Leone (84%), Ghana (81%), Nigeria (71%), Siria şi Philipine.

Motivele emigrării

Cercetătorii identifică trei motive populare pentru emigrare. Oamenii din țările în curs de dezvoltare pleacă din motive economice; generația tînără devine din ce în ce mai mobilă în căutarea de noi experiențe și impresii; oamenii de succes se simt adesea strîmtorați pe piața locală și se deplasează în căutarea oportunităților globale.

Cu toate acestea, chiar și printre țările sărace există și cei ai căror locuitori nu doresc deloc să-și părăsească patria. Printre acestea se numără India și Vietnam (țări cu venituri medii joase), dar şi Republica Moldova.

Unul dintre posibilele motive pentru un astfel de mod de viață stabilit este o identitate culturală puternică (în cazul Indiei şi Vietnamului), cred sociologii.

Studiul arată, în primul rînd, stările de spirit de migrație, și nu disponibilitatea reală a oamenilor de a emigra, a explicat Andrey Milekhin, doctor în sociologie, președintele Romir.

„Factorul economic din aceste dispoziții este cel mai evident, dar este important ca identitatea culturală și dezvoltarea țării, dimpotrivă, să devină un motiv puternic pentru a rămîne acasă. Vedem un nivel semnificativ mai scăzut al sentimentului de emigrare în țările cu un simț dezvoltat al comunității, cum ar fi India, Vietnam, Japonia, inclusiv Rusia”, afirmă el.

Studiul a fost realizat în 57 de țări ale lumii. Participanții la studiu au fost rugați să răspundă la întrebarea dacă ar dori să se mute în altă țară dacă au toate documentele necesare pentru aceasta.

La studiu au participat peste 54,3 mii de oameni din 57 de țări ale lumii. Colectarea datelor a fost efectuată personal, telefonic sau online în perioada august-octombrie 2022.

10
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?