X 
Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Alaiba: Moldovenii vor fi cetățeni digitali ai Uniunii Europene

5 iun. 08:45   Societate
3578 1

Republica Moldova avansează rapid în procesul de digitalizare și va beneficia de programul "Europa Digitală", a declarat Dumitru Alaiba, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Acest program, deja în vigoare, oferă oportunități semnificative pentru agenți economici, companii și instituții din Republica Moldova de a atrage finanțări dintr-un fond de 7,5 miliarde de euro, transmite tvrmoldova.md.

"Moldovenii vor fi cetățeni digitali ai Uniunii Europene, chiar și înainte de a deveni cetățeni ai UE. Noi ne mișcăm foarte repede pe procesul de aderare, însă aici noi putem să ne mișcăm și mai repede. Și asta este una dintre micile mari victorii în acest proces, pentru că programul Europa Digitală înseamnă oportunități atît pentru agenți economici, companiile noastre, cît și pentru instituții să atragă finanțări dintr-un fond imens. În total sînt prevăzute 7,5 miliarde de euro, sînt bani imenși și noi avem capacitatea să atragem o mică parte din acest fond pentru a o pune în funcțiune și să ajutăm economia. Asta înseamnă capacități încă o dată capacități pentru întreprinderile mici și mijlocii ale Republicii Moldova, pentru instituții, oricine trebuie să-și digitalizeze o parte din activitate, fie asta o companie de transport, fie o companie de energie, fie din comerț. Digitalizarea nu înseamnă IT park, asta e pentru toți și plusul de productivitate și eficiență este anume de aici", a declarat Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, fiind invitat în platoul emisiunii "Punctul pe AZi"de la TVR Moldova.

Demnitarul spune că programul este deja în vigoare.

"Noi deja putem să îl accesăm, să scriem proiecte și acesta e doar primul dintre multe fonduri care urmează să fie deschise pentru Republica Moldova în procesul de aderare. Știm foarte bine că atît țările baltice, Polonia, Cehia, Slovacia, România și multe alte state din regiune au avut o mare oportunitate anume în procesul de aderare, accesînd fondul de pre-aderare și asta ne așteaptă și pe noi acum și asta e doar începutul. Pentru fiecare domeniu, fiecare sector vin niște oportunități foarte mari și asta înseamnă o creștere accelerată de care avem nevoie", precizează ministrul.


Amintim că Acordul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind participarea țării în Programul Europa Digitală a fost semnat la Bruxelles la 19 februarie 2024.

Programul va fi implementat în perioada 2021 – 2027 și are un buget total de 7,5 miliarde de euro. Europa Digitală este un nou program de finanțare al UE axat pe digitalizarea întreprinderilor, cetățenilor și instituțiilor de administrare publică. Astfel, entitățile juridice din țara noastră, organizațiile internaționale și persoanele fizice vor putea accesa granturi pentru implementarea proiectelor din domeniul digitalizării.

3
2
0
1
32

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?