Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Studiu: în ce domenii anul trecut s-a resimțit acut deficitul de angajați

15 mar. 20:00   Societate
5065 0

Prognoza pieţei muncii din perspectiva angajatorilor pentru anul 2024 şi Barometrul Oportunităţilor de angajare elaborată de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a fost examinată în cadrul Grupului tehnic de lucru al Observatorului pieţei muncii.

Potrivit datelor Prognozei pieței muncii, 22% din agenții economici din Moldova se aşteaptă la o creştere a cererii de bunuri/produse sau servicii, sperînd la ameliorarea situației economice, notează Noi.md.

69% susțin că cererea de bunuri/produse/servicii va rămîne fără schimbări pe o linie stabilă şi doar 9% din agenții economici, care au participat la cercetare, preconizează o descreștere a cererii.

Conform rezultatelor studiului, numărul de angajați în Moldova se ridică la 575,7 mii persoane, care urmează să crească în anul 2024 cu cca 18 mii de persoane.

Potrivit ANOFM, deficitul de forţă de muncă a fost resimţit de cca 30% de angajatori şi în anul 2023, preponderent, în sectorul privat (54%). Cel mai mare deficit de forţă de muncă s-a resimţit în: administraţie publică şi apărare; comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor; industria prelucrătoare; sănătate şi asistenţă socială.


Angajatorii susțin că principala cauză a lipsei forței de muncă este deficitul personalului calificat cu experiență, numărul redus de solicitanți și imposibilitatea de a oferi un salariu adecvat.

Studiul a fost efectuat de subdiviziunile teritoriale ale ANOFM, pe un eşantion de 2873 angajatori cu un număr mai mare de 5 angajaţi.

1
1
0
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?