X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

Studenții de la anumite specialități vor putea aplica pentru învățămîntul dual

2 apr. 11:34   Societate
2125 0

Începînd cu anul viitor de studii, învățămîntul dual ar putea în universități pentru studenții de la ciclul I (licență), notează Noi.md.

Ministerul Educației și Cercetării anunță că planifică să definitiveze o hotărîre de Guvern care să reglementeze această inovație.

Mai exact, studenții de la anumite specialități vor putea aplica pentru învățămîntul dual din anul III de studii, și vor putea combina lecțiile teoretice cu practica pe care o vor desfășura în cadrul mai multor unități de învățămînt dual/agenți economici.

,,Am pornit o discuție cu colegii din minister, cu universitățile și cu mediul de afaceri. Ideea este următoarea - să permitem studenților din anul III sau IV, de la anumite specialități, de exemplu la marketing și logistică, pedagogie, inginerie sau IT, acolo unde există o componentă practică, discipline mai puțin teoretizate, să petreacă circa 70% din anul III muncind într-o companie/instituție de specialitate. Munca pe care o vor depune în acea companie urmează să fie contabilizată în procesul de studii în așa fel încît circa 60-70 % din timpul alocat pentru studiu să fie petrecut la lecții teoretice, iar 30-40 % - într-o companie sau instituție”, a spus Dan Perciun în cadrul tradiționalului live de pe FB.

Oficialul a menționat că ministerul se ghidează de anumite experiențe anterioare care le-au avut unele universități din țara noastră - ASEM, ULIM și UTM, dar și de practica Franței, care are un concept de licență profesională exact pe același model în care ultimul an de studii este o practică mare petrecută într-o companie. Totodată, ministrul a notat că este foarte important ca agenții economici să ofere experiență de muncă, conform specialității.


,,Ne dorim să avem studii superioare corespunzătoare cerințelor pieței muncii și nimic nu poate fi mai relevant decît o integrare și o apropiere între partea teoretică și munca nemijlocită într-o companie”, a subliniat Dan Perciun.

0
0
0
2
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?