COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 365 713(+548)   TRATAȚI 349 581      DECESE 9192(+30)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

Strigătul sufletului: De ce țara de vis refuză intrarea cetățenilor moldoveni

22 iun. 11:55   Societate
9496 5

Grecia - o țară uimitoare, pe care mulți dintre noi au visat să o viziteze încă din copilărie, rămîne încă închisă cetățenilor moldoveni care nu au cetățenia unei țări UE.

Acest fapt este subliniat cu regret de mulți internauți, menționînd că, astfel, Grecia discriminează cetățenii moldoveni pe baza prezenței sau absenței unei cetățenii suplimentare, relatează Noi.md.

În plus, această situație devine și mai neînțeleasă și inexplicabilă pentru mulți, avînd în vedere că Grecia nu permite cetățenilor din Republica Moldova, țară care este sigură din punct de vedere epidemiologic privind COVID-19, și permite intrarea cetățenilor din Rusia și Ucraina, în care situația epidemiologică este mai rea. Această situație este ofensatoare pentru mulți cetățeni moldoveni, deoarece pune o cruce mare pe planurile lor de a vizita Grecia.

Unul dintre utilizatorii de Internet a recunoscut pe rețelele sociale că, încă din copilărie a visat să viziteze Grecia, chiar a păstrat un caiet de la școală în care a scris numele zeilor greci.

"Eliada a devenit sprijinul poeziilor mele pentru copiil. Și cînd am crescut în cele din urmă, stelele s-au aliniat în așa mod încît am putut rezerva vacanța mult așteptată în Grecia, plătind o parte din costul excursiei pentru mine și fiul meu. Acest lucru s-a întîmplat pe 3 martie 2020, iar două săptămîni mai tîrziu am fost atacați de pandemie. Vacanța a fost amînată mai întîi pentru septembrie, apoi pînă la 3 iulie a acestui an. Împreună cu fiul ne-am vaccinat, am cumpărat o geantă pe roți și așteptam sunetul agenției de turism. Desigur, am sunat și noi, dar nici operatorii nu știau despre asta. Grecia nu a deschis încă frontiera pentru cetățenii moldoveni. Dar dacă un cetățean al Republicii Moldova are și cetățenia UE, iar în cazul nostru este de obicei cetățenia română – poftim, mergeți unde vreți, inclusiv în Grecia. Dar noi în Moldova, trăim împreună, mergem la aceleași magazine și clinici, respirăm același aer, dar în cazul plecării, totul este decis de pașaportul UE", a declarat ea cu tristețe.


"Nu este aceasta odiscriminare bazată pe principiul de a avea cetățenie suplimentară? Cetățenii de rînd ai Republicii Moldova nu se mai încadrează nicăieri? Desigur, puteți să nu mergeți nicăieri, înlocuiți Grecia cu Turcia sau Bulgaria (stațiunile mai scumpe nu ajung bani). Dar cum rămîne cu visul?”, a pus o întrebare retorică femeia.

După cum s-a raportat anterior, în ciuda așteptărilor că de luni autoritățile elene vor deschide accesul pentru turiștii din Moldova, acest lucru nu s-a întîmplat.

Mai devreme, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la o întîlnire cu Ambasadorul Greciei în România și Republica Moldova, Sofia Grammata, a transmis prin intermediul diplomatului o solicitare autorităților elene de a include Republica Moldova în lista statelor care nu sînt membre ale Uniunii Europene, ai căror cetățeni le este permisă intrarea în Grecia.

Problema deblocării călătoriilor în Grecia pentru cetățenii moldoveni a fost, de asemenea, discutată la reuniunea de la Atena dintre delegația Republicii Moldova, condusă de Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Dumitru Socolan, și Ministrul grec al Turismului Hari Theoharis. Atunci s-a spus că Republica Moldova va fi inclusă în perioada următoare în lista țărilor ai căror cetățeni pot călători în Grecia în scopuri turistice.

Potrivit informațiilor Noi.md, următoarea decizie privind deschiderea Greciei pentru turiștii din țările non-UE va fi luată pe 28 iunie.

Reamintim că redacția Noi.md s-a adresat în repetate rînduri către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și Ambasada Republicii Moldova la Atena cu privire la problema deblocării călătoriilor în Grecia pentru cetățenii Republicii Moldova, la care am primit următorul răspuns:

"Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada Republicii Moldova la Atena depun eforturi pentru a rezolva problema accesului cetățenilor moldoveni în Grecia, care este restricționat pentru mai multe țări din cauza pandemiei de COVID-19. În acest scop, se organizează întrevederi de lucru cu autoritățile elene".

Lista țărilor deschise pentru deținătorii de pașapoarte moldovenești este disponibilă aici.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X