X 
Arşiţa stiri: 188
Jocurile Olimpice stiri: 147
Transnistria stiri: 1457

Stop falsurilor de la ”STOP FALS”: Noi.md cere rectificarea unui articol

25 apr. 06:30   Societate
3780 0

Redacția Noi.md cere portalului Stop Fals rectificarea unui articol în care este vizată redacția noastră.

Portalul Stop Fals, la data de 03 aprilie 2024 a publicat articolul întitulat Un chestionar pentru cititori, cu întrebări bazate pe falsuri, prezentat drept sondaj reprezentativ pe țarăcu anexarea imaginii preluată din articolul publicat de Noi.md la data de 29.03.2024 peste care a fost aplicată eticheta STOP FALS”.

”În urma examinării acestui articol, am constatat că Dumneavoastră aduceți la cunoștința societății că articolul publicat de către Noi.md la data de 29.03.2024 conține două falsuri și anume: la Chișinău nu se deschide nici o misiune militară franceză, iar sondajul de opinie la acest subiect nu poate fi numit sondaj.

Astfel, fără a avea o hotărîre judecătorească prin care să fie demonstrate că informațiile publicate de către Noi.md la data de 29.03.2024 nu corespund realității, bazîndu-vă pe o opinie subiectivă,considerăm acțiunile Dumneavoastră prin publicarea acestui articol o „Cenzură”, o încălcare a dreptului fundamental de libertate a presei, a dreptului la exprimarea liberă a opiniilor şi ideilor.

Prin urmare, în primul rînd, ținem să vă atragem atenția că, Dumnevoastră în articolul contestat menționați că, Noi.md a publicat o știre în care anunță că, moldovenii sînt împotriva deschiderii unei misiuni militare permanente a Franței la Chișinău.


Astfel, accentuăm faptul că Noi.md nu a utilizat sintagma ,,misiune militară” ci ,, misiune de apărare permanentă” fapt ce demonstrează că, Dumneavoastră intenționat ați modificat textul știrii avînd ca scop inducerea în eroare și manipularea opiniei publice.

În al doilea rînd, referitor la deschiderea unei misiuni franceze de apărare permanente la Chișinău ținem să vă atragem atenția că despre acest fapt a comunicat însăși președintele francez Emmanuel Macron, în cadrul unei conferințe de presă la Paris, fapt ce se demonstrează prin știrile publicate pe mai multe portaluri de știri la data de 7.03.2024 spre exemplu (Jurnal.md https://www.jurnal.md/ro/news/be4404ada141589a/emmanuel-macron-franta-va-deschide-o-misiune-permanenta-de-aparare-la-chisinau-in-urmatoarele-luni.html, eadaily.com https://eadaily.com/ru/news/2024/03/07/dlya-luchshey-sovmestimosti-franciya-otkroet-postoyannuyu-voennuyu-missiyu-v-kishineve, etc.), fapt ce iar demonstrează că, Dumneavoastră publicînd acest articol ați avut ca scop inducerea în eroare și manipularea opiniei publice împotriva redacției Noi.md”, se arată într-o adresare publică.

Referitor la sondajul de opinie organizat de către Noi.md între cititorii redacției noastre despre care Stop Fals în articolul contestat a menționat că nu este sondaj iar rezultatele nu îi pot fi recunoscute și nici nu ar trebui prezentate ca atare, bazîndu-se pe concluziile sociologului companiei SBS AXA dl Vasile Cantarji, ținem să vă atragem atenția că:

  • odată cu dezvoltarea tehnologiei informaționale, la ziua de azi practicarea în societate astfel de sondaje de opinie este foarte des întîlnită, fiind organizate atît de personae juridice de drept privat cît și de către autortățile publice centrale și locale.
  • nu vedem nici o deosebire dintre sondajul de opinie organizat de către Noi.md cu un sondaj, cum ati menționat Dumneavoastră pe baza explicațiilor sociologului Vasile Cantarji precum că, acestea pot fi realizate telefonic sau online prin selecție aleatorie a numerelor de telefoane sau poște electronice. Mai mult decît atît, la sondajul de opinie organizat prin intermediul tehnologiei informaționale pot participa mai multe persoane și au posibilitatea să-și exprime poziția fără a avea o frică în exprimare pe cînd un sondaj organizat pe o careva listă de numere de telefoane sau poște electronice selectate chiar și aleatoriu, din start creează impresia unui sondaj neveridic cu o participare/implicare foarte slabă la acesta.

Argumentul sociologului Vasile Cantarji menționat în articolul Dumnevoastră contra sondajului online este că, „este evident că o persoană care nu accesează acea pagină web sau nu accesează deloc internetul nu are nici o șansă să nimerească în acel șantion”, același lucru îl putem spune și pentru un sondaj realizat telefonic sau prin posta electronica, or, dacă organizatorul sondajului nu dispune de numărul de telefon sau poșta electronica a unei persoane este evident că această persoană nu are nici o șansă să nimerească în acel șantion.

  • Jurnalistul este persoana fizică, angajată sau neangajată într-o instituție mass-media, care se ocupă cu regularitate de una sau mai multe activități, precum: colectarea informației de interes public din orice sursă relevantă. Astfel, Noi.md consideră că jurnalistul este liber în alegerea metodei de a obține informația de interes public iar sondajul de opinie publică organizat pe portalul nostru de știri o considerăm o sursă relevantă în acest sens, totodată fiind protejată și sursa de informare.
  • Noi.md a accentuat faptul că, sondajul de opinie a fost realizat în rîndul cititorilor redacției noastre la care au participat 2612 de respondenți precum și a urmăritorilor redacției pe platforma Viber la care au participat 795 de respondenți.

Astfel, reieșind din cele sus menționate, în conformitate cu prevederile art. 15 și art. 16 din Legea 64/2010 cu privire la libertatea de exprimare, Noi.md solicită:

  1. Rectificarea articolului publicat de către Dumneavoastră la data de 03.04.2024

https://stopfals.md/ro/article/un-chestionar-pentru-cititori-cu-intrebari-bazate-pe-falsuri-prezentat-drept-sondaj-reprezentativ-pe-tara-180941

https://stopfals.md/ru/article/un-chestionar-pentru-cititori-cu-intrebari-bazate-pe-falsuri-prezentat-drept-sondaj-reprezentativ-pe-tara-180941

prin excluderea din titlul acestuia textul ,,bazate pe falsuri” precum și eliminarea etichetei „STOP FALS” de pe imaginea articolului contestat, imagine care a fost preluată din articolul publicat de Noi.md la data de 29.03.2024;

  1. Acordarea dreptului la replică al Noi.md prin publicarea și răspîndirea replicii noastre, ce constă din textul prezentei cereri prealabile, contra celor menționate în articolul publicat de către Dumneavoastră la data de 03.04.2024

https://stopfals.md/ro/article/un-chestionar-pentru-cititori-cu-intrebari-bazate-pe-falsuri-prezentat-drept-sondaj-reprezentativ-pe-tara-180941

https://stopfals.md/ru/article/un-chestionar-pentru-cititori-cu-intrebari-bazate-pe-falsuri-prezentat-drept-sondaj-reprezentativ-pe-tara-180941,

la aceiași rubrică și pagină de pe portalul de știri al Dumneavoastră.

50
2
1
3
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав