Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Stanislav Pavlovschi: "În sistemul judiciar al Moldovei există judecători cinstiți"

15 feb. 05:15   Societate
1750 0

În sistemul judiciar al Moldovei există judecători cinstiți, dar ei sînt foarte puțini.

O astfel de opinie a exprimat fostul ministru al Justiției, fost judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului din Moldova, juristul Stanislav Pavlovski, în cadrul emisiunii Morari live, transmite Noi.md.

"Eu admit că ei există. Dar în ultimii 12-13 ani eu nu am întâîlnit astfel de persoane. Dar admit că există astfel de oameni. Dar ei sînt foarte puțini", a spus el.

Stanislav Pavlovski consideră că despre reforma justiției în Republica Moldova putem vorbi doar în glumă sau în batjocură, pentru că, în opinia sa, ceea ce se întîmplă în justiția noastră poate fi numit oricum numai nu reformă. El a spus că o reformă este o acțiune care constă în schimbări structurale profunde în cadrul sistemului în sine, iar în cazul reformei actuale a justiției, statul a mers pe calea înlocuirii unor judecători cu alții prin proceduri de vetting și pre-vetting.

Fostul ministru al Justiției și fostul judecător la CEDO a subliniat că judecătorii dau dovadă de conformism pentru că au și ei probleme ca toți cetățenii obișnuiți: credite, ipoteci, alte interese financiare și ultimul lucru pe care acesta și l-ar dori este să-și piardă locul de muncă.

De asemenea, Stanislav Pavlovski consideră că rolul mitei în sistemul judiciar moldovenesc este oarecum exagerat, dar acest fenomen a existat și există și acum. Conform estimărilor unei organizații, suma mitei plătite anual în sistemul judiciar moldovenesc depășește 200 de milioane de dolari anual. Deși este imposibil de verificat aceste cifre, avocații știu cui și cât au plătit și vorbesc despre asta în cunoștință de cauză.

Fostul ministru al Justiției a spus că, fiind de specialitate avocat, nu poate acuza pe nedrept oamenii de luare de mită.

"Pot să-mi exprim opinia. Cred că printre judecători, există și judecători cinstiți, dar ei nu sînt foarte mulți și nu joacă un rol important în sistemul judiciar", a spus juristul.

1
3
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?