COVID-19 : VACCINAȚI 1 007 469  INFECTAȚI 417 369 (+5138)   TRATAȚI 373 179     DECESE 10 566(+24)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 534
Coronavirus stiri: 7865

Stamate a explicat de ce PAS nu poate numi un Procuror General loial

14 sep. 2021,, 17:45   Societate
2456 2

Olesea Stamate, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, membru al Partidului Acțiune și Solidaritate (PDS), a respins acuzațiile precum că formațiunea politică încearcă să numească un procuror general loial lor și a menționat că acest lucru este imposibil.

Despre aceasta ea a declarat în cadrul emisiunii "Территория свободы" cu Lilia Buracovschi, relatează Noi.md.

Olesea Stamati a negat acuzațiile precum că PDS încearcă să numească un procuror general loial, care se va ocupa în primul rînd de cazurile care vor aduce în cele din urmă dividende politice preelectorale partidului.

"În primul rînd, noi nu am schimbat legea pentru acest moment și pentru acest Procuror General. Adică am schimbat legea în perspectivă pentru a ne asigura că Procurorul General, nu numai cel actual, ci orice alt procuror general care va ocupa această funcție, să răspundă pentru acțiunile sale. Pentru că se dovedește că ei au multă independență, dar foarte puțină responsabilitate față de cetățeni, față de lege. Acesta este un moment. Iar al doilea moment este că noi nu putem numi un procuror general loial, pentru că Procurorul General este numit de Consiliul Superior al Procurorilor, în funcție de rezultatele concursului", a spus Olesea Stamate.

Ea a explicat că concursul este organizat de Consiliul Superior al Procurorilor.


"În ultima etapă am făcut modificări, am creat o comisie suplimentară în cadrul Ministerului Justiției, și atunci Curtea Constituțională a decis că, în principiu, o astfel de comisie are dreptul la existență, dar atît timp cît ea nu restrînge competența Consiliului Superior al Procurorilor. Și se primește că din întreaga listă de candidați, această comisie a propus Consiliului Superior al Procurorilor doar maximum patru candidați, că Comisia a restrîns ușor competența Consiliului Superior al Procurorilor și, de aceea anume aceste modificări au fost considerate neconstituționale. Prin urmare, acum nu se poate pune problema unui concurs în afara Consiliului Superior al Procurorilor. AdicăCSJ va organiza un concurs, CSJ va numi un Procuror General", a subliniat Olesea Stamati.

Răspunzînd la întrebarea dacă s-ar fi introdus modificări la legea cu privire la procuratură, care prevede introducerea unui mecanism de evaluare a activității Procurorului General și posibilitatea demiterii sale în cazul primirii unei note nesatisfăcătoare, dacă Procurorul General în prezent ar fi avut succes în prinderea lui Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Ilan Șor dați în căutare internațională, în pedepsirea persoanelor implicate în "furtul miliardului", "landromat", în alte cazuri de rezonanță, deputatul a spus că amendamentele sus-menționate ar fi fost adecvate în orice context.

"Desigur, noi, și toți cetățenii țării, am fi fost mai mulțumiți de activitatea procuraturii în cazul unui astfel de succes. Acest lucru este fără îndoială! Dar cred că aceste amendamente ar trebui să fie întotdeauna în legislație, nu numai acum, nu numai în contextul lui Alexandr Stoianoglo, ci întotdeauna! Și ne-am referit nu numai la viziunea noastră despre cum trebuie evaluată activitatea procurorului general. Am analizat și legislația altor țări, a statelor-membre ale UE. De exemplu, în România, Slovenia și o serie de alte țări, este descris în mod clar modul în care este evaluată activitatea procurorului general, ce sancțiuni disciplinare pot fi aplicate acestuia. Dar la noi se primește că toți procurorii din sistemul procuraturii pot fi evaluați și pot fi sancționați disciplinar, dar nu și Procurorul General. Întrebarea este, de ce nu poate fi și Procurorul General? Prin ce se deosebește Procurorul General de ceilalți procurori? El, de asemenea, are o anumită activitate. De asemenea trebuie să fie responsabil pentru activitatea sau inactivitatea sa", a spus președintele Comisiei juridice a Parlamentului.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

De ce, în opinia dumneavoastră, ar trebui să fie îngrijorate în primul rînd autoritățile din Republica Moldova?
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
 X