X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Сonfort termic sporit și facturi mai mici pentru locatari din Ceadîr Lunga

15 feb. 12:45   Societate
1804 0

Aproape 300 de locatari a trei blocuri din Ceadîr Lunga vor beneficia de confort termic sporit și facturi mai mici, datorită investițiilor CNED în eficiența energetică

Rezultatele auditurilor energetice și măsurile de eficiență energetică propuse pentru trei blocuri multietajate din Ceadîr Lunga au fost prezentate și discutate în cadrul unei ședințe publice cu gestionarii blocurilor și reprezentanții autorităților publice locale. Discuția a fost organizată de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), recent înființat, care își propune să reabiliteze energetic în anul curent blocurile gestionate de 24 de asociații de locatari, în regim de testare, după care să extindă investițiile în sectorul rezidențial la scară mai largă.

,,În Moldova, pentru încălzirea clădirilor cheltuim de două ori mai multă energie pe metru pătrat decît în medie în Uniunea Europeană, din acest motiv, avem facturi mari și sîntem îngrijorați de prețul pentru gazele naturale. Vă asigur că realizînd măsurile de eficiență energetică propuse veți avea consum și, respectiv, facturi mai mici”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul întîlnirii. Acesta a prezentat procedurile de finanțare din Fondul de Eficiență Energetică în Sectorul Rezidențial (FEERM), care va fi gestionat de CNED, precizînd că FEERM va finanța pînă la 70% din costul lucrărilor de eficiență energetică, 30% reprezentînd contribuția locatarilor. Ministrul a subliniat că blocurile eligibile trebuie să aibă asociații de locatari viabile, capabile să gestioneze mijloacele financiare și să reprezinte eficient locatarii.

Auditurile energetice au fost efectuate cu sprijinul Uniunii Europene prin intermediul Programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD Moldova. Acestea au identificat volumul pierderilor de căldură prin pereți, podea, ferestre și uși, acoperiș, ventilație și au propus măsuri specifice fiecărui bloc, printre care termoizolarea pereților, a soclului, a planșeului subsolului, instalarea ușilor adăugătoare din PVC, etc.

Investițiile realizate se vor recupera în termen de pînă la 14 ani datorită economiilor de energie, pierderile de căldură în cele peste 7 mii de metri pătrați de spațiu locativ urmînd să se reducă cu pînă la 58%. Totodată, astfel se vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră (GES) cu cca 98 tCO2/an.


Alte două întîlniri de informare cu reprezentanții asociațiilor de locatari din Bălți și Strășeni au avut loc recent, urmînd să fie organizată o discuție și cu asociațiile beneficiare din Chișinău.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?