Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Somnul copiilor în aer liber iarna - cît de benefic este acest lucru

2 dec. 2023,, 15:00   Societate
2638 0

În țările nordice, foarte mulți dintre părinți aleg să-și lase copii să doarmă afară în cărucior iarna, considerînd că astfel micuții sînt mai sănătoși.

„Cred că este bine pentru ei să fie ținuți la aer curat cît mai curînd posibil”, spune Lisa Mardon, o mamă a trei copii din Stockholm.

Astfel, părinții din țări, ca Suedia și Finlanda consideră că bebelușii sînt mai puțin predispuși să răcească, dacă sînt lăsați să doarmă afară, îmbrăcați bine, decît în cazul în care dorm la căldură, într-o grădință sau creșă, alături de alți 30 de copii.

În plus, foarte multe grădințe și creșe din Suedia au obiceiul ca atunci cînd se apropie ora de somn a copiilor să scoată cărucioarele afară, nefiind un lucru neobișnuit să vezi în curtea unei astfel de instituții 20 de cărucioare aliniate cu bebeluși care dorm, notează Noi.md cu referire la odoras.

De exempli, la o grădinița din afara Stockholmului, toți copii dorm afară pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani. „Cînd temperatura scade la -15 grade C, acoperim întotdeauna cărucioarele cu pături” spune directorul instituției.


În Finlanda, cei mici sînt lăsați să doarmă afară, începînd cu vîrsta de doar 2 săptămîni, somnul de afară avînd loc odată pe zi.

Nordicii sînt de părere că nu există vreme proastă, ci doar îmbrăcăminte neadecvată, motiv pentru care au grijă să-și îmbrace bebelușii în haine groase de lînă, înainte de a-i lăsa să doarmă afară.

6
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?