Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4024

Soluționarea erorilor în facturarea apartamentelor debranșate de la sistemul centralizat de încălzire

25 ian. 10:22   Societate
5023 2

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a convocat o ședință cu reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, ANRE, întreprinderilor termoenergetice și experți în domeniu pentru a găsi soluții la cazurile în care unii consumatori debranșați de la sistemul centralizat de încălzire au primit facturi disproporționate pentru agentul termic.

În cadrul ședinței s-a constatat că nu există impedimente legale pentru achitarea compensațiilor din momentul înregistrării consumatorului în Sistemul Informațional Vulnerabilitatea Energetică. În același timp, cei care s-au înregistrat cu anumite erori ce nu au permis plata compensațiilor conform gradului de vulnerabilitate, se pot adresa la Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru corectarea erorilor și recalcularea facturilor retroactiv.

În acest sens s-a dispus ca întreprinderile din sectorul energetic să manifeste deschidere și să coopereze cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru a corecta facturile greșite.

Toți consumatorii care își încălzesc apartamentele cu surse alternative de încălzire sînt îndemnați să se înregistreze pe www.compensatii.gov.md pentru a beneficia de compensațiile din partea Guvernului. Cei care se vor înregistra pînă la finele zilei de 25 ianuarie curent, vor putea beneficia de compensații și pentru luna ianuarie.

Totodată, ministrul Energiei a cerut întreprinderilor din sector să îmbunătățească schimbul de date cu furnizorii de energie electrică, gaze naturale și gestionarii blocurilor locative pentru a asigura un grad de corectitudine mai mare în procesul de facturare, inclusiv pentru cei care au întreprins măsuri de izolare termică a apartamentelor.


De asemenea, întreprinderile din sector vor îmbunătăți mecanismul de informare a consumatorilor, inclusiv prin majorarea numărului de angajați ai centrelor de informare a consumatorilor.

Gestionarii fondului locativ sînt îndemnați să-și facă meseria conștiincios și să contribuie la inspectarea apartamentelor debranșate pentru o facturare corectă și, după caz, aplicarea mecanismului propriu de distribuție a agentului termic între locatarii blocului.

Pe termen mai lung, soluția este instalarea Punctelor Termice Individuale și schimbarea sistemelor de distribuție a agentului termic în unul pe orizontală, cu contor individual la fiecare apartament, astfel încît să fie reglat autonom confortul termic și facturat consumul real. În acest sens, a fost format Centrul Național pentru Energie Durabilă, care va investi în eficiența energetică a sectorului rezidențial chiar începînd cu acest an.

7
1
0
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?