X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Directorul Termoelectrica explică motivele facturilor mai mari la agentul termic în acest an

18 ian. 16:15   Societate
5406 0

Problema facturilor mari la energia termică pentru consumatorii debranșați de la sistemul centralizat de încălzire a constituit obiectul mai multor plîngeri parvenite de la consumatori, în sezonul de încălzire 2023-2024.

Directorul interimar al Termoelectrica, Iurie Razlovan, a anunțat că, dacă pînă în prezent apartamentele debranșate aveau o cotă de 5-10% atribuită pentru plată, după ce Curtea Constituțională a anulat această prevedere, Guvernul a elaborat o metodologie nouă de repartizare a energiei consumate între apartamentele dintr-un bloc. Metodologia aduce mai multă claritate în ceea ce privește repartizarea și calculul consumului de agent termic, dau asigurări autoritățile.

"Toate apartamentele, mai ales acestea debranșate, trebuie să contribuie la niște lucruri esențiale cum ar fi: locurile de uz comun, casa scării, subsolul, etajul tehnic. Toți trebuie să contribuie la încălzirea suprafețelor respective, coloanele care tranzitează apartamentele trebuie să fie luate în calcul", a menționat șeful Termoelectrica, astăzi în cadrul unei conferințe de presă, transmite Noi.md.

Elementul cu care vine noua metodologie propusă de Guvern constă în necesitatea de a asigura în apartamentele debranșate 18 grade. "Dacă ești debranșat trebuie să asiguri o cantitate de energie care menține 18 grade", afirmă Razlovan.

Potrivit șefului Termoelectrica, factorii principali care au dus la creșterea facturilor în lunile noiembrie, decembrie 2023 sînt creșterea tarifelor propriuzise, dar și modul în care au fost acordate compensațiile, care, în acest an, au fost diferențiate mai țintit.


"Tariful în 2022 - 2023 a fost 2854 lei/ Gcal. Pînă la finele anului am avut tariful în vigoare de 3.267 lei/ Gcal. Diferența de tarif este simțitoare. Anul trecut apartamentele debranșate, toate integral au fost atribuite la cel mai înalt grad de vulnerabilitate energetică, anul ăsta din 25 de mii de apartamente - circa 16 mii nu beneficiază de compensații de la Guvern", a explicat șeful Termoelectrica.

El a subliniat că acei consumatori care au obiecții față de calculele indicate în factură pot depune o petiție la Termoelectrica.

Iurie Razlovan a mai îndemnat proprietarii de apartamente să creeze asociații, pentru a se implica cît mai activ în procesul de gestionare a blocurilor. Prin aceste asociați, proprietarii pot aplica la diverse programe de finanțare pentru a îmbunătăți condițiile de trai în blocul locativ.

Totodată, noua metodologie de calcul permite asociațiilor de proprietari să întocmească propriul mecanism de calcul al consumului și să-l prezinte întreprinderii.

2
0
1
3
33

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?