Eurovision stiri: 496
Transnistria stiri: 1340

Societatea culturii belaruse din Bender a împlinit 30 de ani

29 aug. 2023,, 03:00   Societate
2986 0

Cu ocazia aniversări a 30 de ani de la crearea primei organizații publice a belarușilor în Moldova, în cetatea Bender (Tighina) a avut loc un eveniment solemn. Pentru a felicita sărbătoriții cu acest eveniment important, la festivitate au sosit mai mulți invitați, relatează Noi.md.

Pe malul rîului Nistru s-au adunat reprezentanții corpului diplomatic al Ambasadei Republicii Belarus în Moldova, conducătorul Consiliului Coordonator al Asociațiilor belaruse în Republica Moldova, președintele Centrului cultural belarus Anna Babina, liderii organizațiilor publice belaruse din Chișinău și Tiraspol: comunitatea belarusă din Moldova, președinte Serghei Raspopov; Asociația belarușilor din municipiul Chișinău "Belarus" , președinte Ghenadii Zenkovici, mișcarea culturală belarusă din Moldova, președinte Anna Mazur, Societatea de Cultură belarusă din Tiraspol, președinte Tamara Lomteva și membrii diasporei belaruse.

Oaspeții de onoare au fost conducătorul orașului Bender, Roman Ivancenko și președintele Consiliului orașului Bender, Iurie Cara, care au menționat că cooperarea economică, culturală și comercială a Benderului cu partenerii din Belarus se consolidează. Bender se pregătește să se înfrățească cu orașului Brest din Belarus, care este renumit pentru cetatea sa legendară, iar belarușii care locuiesc acolo se simt confortabil, fără a-și uita istoria, etnia și mentalitatea.


În cadrul evenimentului a avut loc o ceremonie solemnă de înmînare a diplomelor și cadourilor. Sărbătoarea a fost însoțită de cîntece, poezii, felicitări și urări de pace, prietenie și respect reciproc între popoare, prosperitate Belarusului și Moldovei!

Societatea culturii belaruse din Bender a fost formată la 15 aprilie 1983. Ea a devenit necesară pentru realizarea obiectivului principal – păstrarea și dezvoltarea culturii, limbii, obiceiurilor, tradițiilor și istoriei poporului belarus care trăiește și activează în Moldova.
Primul președinte al Societății culturii belaruse din Bender a fost Anna Demianovna Lopatieva, originară din regiunea Mogilev, Belarus. Pentru contribuția sa la dezvoltarea cooperării dintre Belarus și Moldova, ea s-a învrednicit în repetate rînduri cu diplome de onoare din partea Ambasadei Belarusului în Moldova.

După moartea sa, Societatea culturii belaruse din Bender a fost condusă de fiul ei, Alexandr Vladimirovici Lopatiev, care este președintele acestei societăți din 2013 pînă în prezent.

Astăzi, sub conducerea sa, Societatea culturii belaruse din Bender duce o viață socială activă. Sînt organizate diverse evenimente: sărbători naționale tradiționale ale Belarusului și Moldovei, Anul Nou, Maslenița și multe altele. În plus, această societate colaborează îndeaproape cu Consiliul Coordonator al Asociațiilor Belaruse din Moldova și cu Centrul Cultural Belarus din capitală. Membrii asociațiilor merg în vizită unii la alții la sărbători, festivaluri, expoziții, precum și organizează evenimente comune.

Mai multe informații despre cetate puteți găsi pe site-uș moldovenii.md

1
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?