X 
Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Situație critică la Judecătoria Chișinău. Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Guvernul

4 oct. 2023,, 12:15   Societate
2689 0

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au transmis că Judecătoria Chișinău se confruntă cu o criză acută de grefieri și alte tipuri de specialiști, ceea ce duce la o serie de amînări de ședințe și tergiversarea examinării dosarelor în termeni rezonabili.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Guvernul cu privire la situația critică din cadrul Judecătoriei Chișinău. În urma unui apel public lansat de președinta interimară a instanței, judecătoarea Livia Mitrofan, CSM cere intervenția autorităților publice, pentru a rezolva criza de cadre, transmite Noi.md cu referire la agora.md.

„Rata de depunere a cererilor de demisie este mai ridicată decît rata angajărilor și asta duce la blocaje. Cunoaștem că anume Judecătoria Chișinău examinează dosarele de rezonanță, care atrag atenția publică, iar amînarea unei cauze, stîrnește multe reacții în societate”, a declarat președintele interimar al CSM, magistratul Sergiu Caraman.

Judecătorul susține că potrivit președintei Judecătoriei Chișinău, lipsa de personal se datorează salariilor mici și condițiilor de muncă. Astfel, salariul de bază al unui asistent judiciar este de cca. 8.000 de lei, a unui grefier de cca. 7.200 de lei, iar a altor categorii de specialiști, în jur de 5.310 - 6.200 de lei.

„Este o criză foarte mare de grefieri, un volum foarte mare de muncă cu care judecătorii se confruntă, iar ca rezultat, suferă calitatea actului justiției, or judecătorii nu reușesc să intre în esența lucrurilor, pentru că au mult acțiuni de examinat. Ei nu beneficiază de suportul grefierilor și asistenților, fiindcă ei ori nu sunt, ori trebuie să fie instruiți pentru a intra în esența lucrurilor”, a punctat membra CSM, judecătoarea Ioana Chironeț, care a precizat că mulți dintre absolvenții școlii de grefieri, refuză să se angajeze din cauza volumului mare de muncă și a salariului mic.


Membra CSM, Maria Frunze a adăugat că lipsa de personal este o situație cu care se confruntă întreg sistemul judecătoresc. La rîndul său, membrul CSM, Ion Guzun, a precizat că Guvernul a efectuat unele majorări salariale, cum ar fi cea de 20% în 2022, urmînd să fie aprobate alte majorări la ședința din 4 octombrie curent.

Sesizarea a fost admisă și expediată Guvernului, cu votul 8 membri CSM.

La 22 septembrie, președinta interimară a Judecătoriei Chișinău, Livia Mitrofan a emis o adresare publică în care a atras atenția asupra crizei de cadre din instanța pe care o conduce. Aceasta a solicitat autorităților să fie întreprinse măsurile de rigoare „pentru ajustarea salariilor funcționarilor publici din cadrul instanțelor de judecată la nivelul de inflație”, menționînd că în caz contrar, situația actuală contribuie direct la „nerealizarea obiectivelor propuse în reforma justiției”.

4
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?