X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Situația în Zona de Securitate se înrăutățește

8 feb. 2019,, 17:56   Societate
3303 3

La ședința Comisiei Unificate de Control din 07 februarie curent, au fost abordate încălcările recent comise în Zona de Securitate de către așa-numitele structuri din stînga Nistrului, a comunicat agenției MOLDPRES Biroul politici de reintegrare.

Astfel, delegația Republicii Moldova a atenționat repetat despre consecințele ce pot avea loc, urmare a acțiunilor abuzive ale administrației de la Tiraspol, cu referire la pretinsele dispoziții din 25 ianuarie curent și 19 octombrie 2018, în care sînt vizate unele localități din Zona de Securitate.

În contextul dat, părților implicate în misiunea de pacificare le-a fost remis apelul, prin care au fost expuse neregulile comise prin emiterea dispozițiilor sus-menționate, cît și încălcările sistematice admise de așa-numitele structuri transnistrene, în mod special în or. Bender. Precizăm că, în perioada 18–22 ianuarie curent, au fost constatate mai multe cazuri de amplasare abuzivă a posturilor mobile de „vameși” și „grăniceri” transnistrene în adiacentul localității Varnița, la care reprezentanții Tiraspolului în Comisie, și-au expus lipsa de competență la subiectul dat. Astfel, delegația Republicii Moldova a solicitat reprezentanților Federației Ruse, Ucrainei și Misiunii OSCE în Republica Moldova să întreprindă măsurile ce se impun în vederea detensionării situației în localitățile indicate.

Un alt caz de sfidare a misiunii de pacificare, sînt lucrările de extindere a infrastructurii și instalarea unor obiective cu destinație necunoscută de către structurile „grănicerești” transnistrene la postul de control din Doroțcaia. Acțiunile respective nu au fost coordonate în prealabil în cadrul Comisiei, iar lucrările sînt executate chiar în timpul în care avea loc ședința Comisiei Unificate de Control. Totodată, ieșirea observatorilor militari pentru constatarea acțiunilor menționate a fost blocată de către partea transnistreană.

Pornind de la abaterile admise, delegația Republicii Moldova a reiterat necesitatea adoptării unui mecanism de monitorizare a situației în Zona de Securitate, care nu va admite neconcordanțele existente în prezent în procesul de verificare, constatare și soluționare a încălcărilor. Partea ucraineană și reprezentanții Misiunii OSCE în Republica Moldova care fac parte din Comisie, și-au manifestat deschiderea pentru elaborarea unui astfel de mecanism.


Un alt subiect abordat, vizează eliminarea postului transnistrean de „grăniceri” între localitățile Slobozia și Cremenciug și substituirea acestuia cu unul comun de pacificare. Astfel, componentele Comisiei au convenit de a desfășura noi consultări pentru soluționarea subiectului respectiv.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?