Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504

Сîte gospodării din Moldova sînt încălzite cu lemne și cîte cu gaz?

20 feb. 19:45   Societate
2027 0

Cu o pondere de 50,2% din consumul final de energie, sectorul rezidențial este cel mai mare consumator de energie din Republica Moldova, urmat de sectorul transporturilor cu 26,4%, industrie – 8,8%, comerțul și serviciile publice 9,8% și agricultura – 4,8%.

Din sectorul rezidențial, 64,4% din gospodării se încălzesc cu sobe și lemne de foc, 18,3% sînt conectate la sisteme centralizate de încălzire, iar sisteme autonome pe gaze, energie electrică, lemne sau cărbune - 16,5%.

Datele se regăsesc în „Analiza situației actuale privind încălzirea spațiilor în Republica Moldova", studiu ce va sta la baza Foii de Parcurs pentru Încălzire Durabilă, elaborată cu sprijinul Băncii Mondiale în cadrul proiectului „Evaluarea națională a potențialului de încălzire sustenabilă și foaia de parcurs pentru încălzire sustenabilă”. Documentul, prezentat recent, include informații despre cererea de energie termică pe sectoare și tipuri de combustibil, infrastructura de furnizare a energiei termice, fondul de clădiri, politici și programe actuale, prognoze privind cererea de energie termică și consumul de combustibil, barierele existente și cadrul instituțional din domeniu.

Astfel, în Moldova există 1,3 mln locuințe (574 mii în zona urbană și 751 mii în zona rurală), cu un total de 90,5 milioane de m2. Peste 70% din clădirile din Republica Moldova au fost construite în perioada 1951-1990, 70,6% din locuințe sînt case individuale, 43% din locuințe sînt din lut/saman, 27,6% din cărămidă/piatră, 19,8% monolit/ciment, 8,8% fortran.

În 2021, Termoelectrica a furnizat energie termică la 7,9 mln m2 de locuințe, care au avut un consum de 824 MWh/an sau un consum mediu de 104 kWh/m2an. Pentru casele individuale, consumul mediu anual de energie pe metru pătrat este de 126 kWh. De menționat că cele 3700 apartamente cu sisteme de distribuție orizontală a energiei termice au un consum mediu de doar 59,3 kWh/m2an.


Potrivit lui Roger Coma Cunill, specialist senior în energie în cadrul Băncii Mondiale, instituția va sprijini Guvernul Republicii Moldova în îmbunătățirea securității energetice și reducerea emisiilor de carbon. Asistența include două proiecte investiționale în domeniul termoficării în valoare totală de 153 de milioane de euro.

De asemenea, în cardrul proiectului va fi elaborată și o Foaie de Parcurs pentru Încălzirea Durabilă în Republica Moldova, care va conține trei scenarii pentru tranziția către 2050. Aceasta va include ritmul de renovare a clădirilor, necesitățile de finanțare, investiții, impactul și sprijinul instituțional necesar. Foaia de parcurs va fi în concordanță cu Strategia Energetică națională și Planul Național Integrat privind Energia și Clima.

0
1
0
4
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?