X 
Transnistria stiri: 1418
Eurovision stiri: 504

O pătrime din cetățenii care se încălzesc cu lemne sau cărbune nu vor beneficia de indemnizații

7 dec. 2023,, 08:00   Societate
19280 0

Guvernul va lăsa fără compensații fiecare al patrulea cetățean care miza pe o indemnizație de 800 de lei pentru căldură.

Problema este că aceștia încasează venituri peste minimul de existență, adică 3900 pentru cei de la țară și 4600 de lei pentru locuitorii orașelor. În total, fără compensații la căldură vor rămâne 85 de mii de gospodării, care se încălzesc cu lemne sau cărbune, notează Noi.md cu referire la tv8.

„Criteriul de bază pentru a te califica pentru plata monetară a fost, dacă facem abstracție de faptul dacă au mai beneficiat de APRA, a fost nivelul de venit. Nivelul de venit în cadrul gospodăriei trebuia să fie sub 3900 de lei. Ceea ce bănuim noi este că aceste gospodării au un venit mai mare”, a spus ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Ieri, cetățenilor le-au fost atribuite gradele de vulnerabilitate, iar astăzi a devenit clar că cei mai mulți dintre cei înregistrați pe compensatii.gov.md au fost încadrați în categoria cu vulnerabilitate foarte ridicată - aproape 34%.

La o diferență mică, urmează gradul de vulnerabilitate ridicată, cu o pondere de 32 la sută. Topul trei este încheiat de categoria extremă, care reprezintă aproape 15 la sută din totalul beneficiarilor. Fiecare al zecelea a fost inclus în categoria medie.


Toți cei despre care v-am vorbit mai sus vor plăti pentru primii 180 de metri cubi de gaz tarife ce variază între 12 și 12 lei și 60 de bani pentru un metru cub de gaz, în funcție de gradul de vulnerabilitate.

Cu doar un leu mai puțin față de prețul de piață, adică 17 lei, vor plăti cei din categorie scăzută de vulnerabilitate. Mai există și cei din categoria primară și non-vulnerabilă doar că nu e clar de ce era nevoie de încadrarea lor, atât timp cât nu au niciun bănuț susținere de la la stat.

Ministrul Buzu a îndemnat cetățenii să apeleze la linia verde sau să depună contestații în cazul în care cetățenii nu sunt de acord cu gradul de vulnerabilitate acordat. Potrivit acestuia, deja de ieri oamenii au început să sune, însă dă asigurări că echipa ministerului este pregătită.

„Atribuirea gradelor de vulnerabilitate se face automat de către sistem, nu e făcut la decizia unei persoane. Cu siguranță, sistemul poate greși, putem să avem situații în care cetățenii au comis anumite erori, admitem acest lucru. Noi am observat că numărul de telefoane a crescut brusc în partea a doua a zilei de ieri. Noi am fortificat echipa, avem o echipă de aproximativ 40 de persoane care vor sta la telefoane și la adresa de mail, să răspundă cât mai prompt posibil”.

Până la data de 25 noiembrie. în sistem s-au înregistrat aproximativ 720 de mii de gospodării. Amintim că cetățenii pot depune cereri în continuare, doar că vor primi compensații, începând cu luna viitoare.

4
1
1
2
32

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?