Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Sistemul național de recuperare a bunurilor infracționale necesită a fi consolidat - declarație

5 dec. 2022,, 13:15   Societate
2279 0

Țara noastră dispune de un sistem juridic și de un cadru instituțional complex pentru a desfășura atît anchetele penale, cît și investigațiile financiare paralele, precum și pentru a sechestra și a confisca bunurile infracționale.

Este una dintre concluziile „Raportului de evaluare a necesităților Agenției de recuperare a bunurilor Infracționale a Republicii Moldova”, prezentat ieri în cadrul unui eveniment public.

Totuși, experții consideră că implementarea procesului de recuperare a bunurilor infracționale necesită cooperarea, coordonarea și colaborarea dintre mai multe instituții, fiecare responsabilă de elemente specifice ale procesului de recuperare a bunurilor infracționale și ale procedurii penale subiacente. De asemenea, este necesar ca recuperarea bunurilor infracționale să devină un obiectiv de politici, demonstrîndu-se voință politică fermă, precum și să se asigure conlucrarea instituțiilor de resort în vederea realizării obiectivului comun.

Prezentă la discuții, secretara de stat a Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a apreciat lansarea raportului, ca fiind o sursă de analiză importantă, ce va fi luat în considerație în procesul de îmbunătățire a cadrului legal, pentru consolidarea sistemul național de recuperare a bunurilor infracționale în conformitate cu standardele internaționale și cerințele Uniunii Europene.

Mai mult decît atît, Ministerul Justiției este responsabil și de expertizarea juridică a Programului Național de recuperare a bunurilor infracționale pentru anii 2023-2027 și Planului de acțiuni privind implementarea acestuia, elaborate de CNA.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?