Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4057

Sindicatele sînt nemulțumite de eliminarea tichetelor de masă

24 iul. 2019,, 15:10   Societate
2867 1

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) se declară îngrijorată de declarațiile de politici fiscale preconizate de a fi realizate de către Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova, care în mare parte ar avea un impact profund negativ asupra situației sociale a salariaților.

„Poziția unilaterală a Ministerului Finanțelor expusă la conferința de presă din 23.07.2019, privind anularea facilităților la utilizarea tichetelor de masă o considerăm similară anulării Legii nr. 166 din 21.09.2017 cu privire la tichetele de masă. Interesul pentru utilizarea acestui mecanism de susținere a salariaților și asigurarea unui mod de viață sănătos are la bază anume acordarea facilităților la procurarea tichetelor de masă. Mai mult decît atît, nu putem vorbi de evaziuni fiscale, dar dimpotrivă despre oficializarea unor plăți care anterior erau plătite ca „salarii în plic”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Potrivit Confederației, tichetele de masă au devenit un important instrument, fezabil din punct de vedere financiar, pentru atragerea, motivarea și fidelizarea salariaților, în special în industriile labour-intensive gen automotive, textile, comunicații. O majorare a salariului ar fi scumpit cu mult mai mult costul forței de muncă și ar fi transformat Republica Moldova într-o destinație mai puțin atractivă pentru astfel de industrii.

„Noi ne exprimăm revolta că o problemă atît de importantă pentru mii de salariați (mai mult de 50 mii de persoane, inclusiv peste 100 mii de persoane, dacă ținem cont și de familiile acestora), care deja se folosesc de tichetele de masă și apreciază foarte pozitiv acest lucru, nu a fost discutată cu ei, așa cum prevede cadrul legal național privind parteneriatul social – în cadrul Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective de comun cu Patronatele și Sindicatele”, mai scrie în comunicat.

Rulajul tichetelor de masă în Moldova este la nivel de 120 milioane de lei. În sistemul tichetelor de masă au intrat un număr de circa 1300 de comercianți. Reprezentanții CNSM afirmă că tichetele de masă au dus la creșterea numărului locurilor de muncp.


„Practica internațională arată că fiecare 25 utilizatori de tichete de masă conduc la crearea unui loc de muncă. Respectiv putem vorbi despre mii de locuri de muncă noi create ca urmare a implementării tichetelor de masă”, spune isntituția.

Pornind de la cele relatate, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova cere:

  • să fie cît mai rapid convocată ședința Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective și a comisiilor respective la nivel de ramură pentru a examina problema în cauză.
  • Ministerului Finanțelor să fie prezentate probele ce țin de tichetele de masă și că nu sînt bune pentru folosirea în Republica Moldova, precum și argumentele FMI.
  • să se examineze propunerile Guvernului privind anularea tichetelor de masă, să-și expună oficial poziția organizațiile primare sindicale prin scrisori, demersuri în adresa Guvernului.
  • poziția lui Leonid Cerescu, președintele Confederației Națională a Patronatului din Moldova, vizavi de propunerile Ministerului Finanțelor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?