X 
Cutremure stiri: 508

Sindicatele cer să nu mai crească vîrsta de pensionare a femeilor

5 iul. 10:30   Societate
4725 0

Sindicatele cer Parlamentului să instituie moratoriu la majorarea vîrstei de pensionare a femeilor, astfel ca aceasta să rămînă la 61 de ani.

Femeile din sindicate susțin că vîrsta de pensionare de 63 de ani pe care o dorește statul este prea mare, iar procesul de majorare ar trebui suspendat măcar pentru cîțiva ani. Inițiativa este susținută și de opoziția parlamentară, în timp ce deputații de la guvernare spun că statul nu-și permite acest lucru din cauza bugetului auster, notează Noi.md cu referire la tv8.md

Argumentul sindicaliștilor este că acum acum au ajuns la vîrsta de pensionare femeile care și-au început activitatea profesională în 1990, cînd am intrat în perioada de tranziție, marcată de dificultăți foarte mari. Acum acestea au un stagiu de cotizare de 34 de ani.

„Au muncit începînd cu anii 90 pînă acum în condiții destul de grele, cu salarii mici și ar merita acest bonus pentru cîțiva ani. Perioada de tranziție, loialitatea față de țară, pentru că marea majoritate au plecat din țară, iar cei care au rămas și au muncit și au cotizat 34 de ani ar fi un bonus pentru a le susține”, a spus președinta Comisiei de Femei a Confederației Naționale a Sindicatelor, Angela Otean.

Sindicatele spun că, ulterior, cînd la vîrsta de pensionare vor ajunge femeile care au muncit în perioade mai recente, cu salarii mai mari și condiții de muncă mai bune, moratoriul ar putea fi anulat.


„Cînd la pensionare vor ajunge tinere, doamne care au muncit în condiții mai bune, cu salarii mai mari, speranța de viață va fi mai bună. Plus la asta siguranța că vom intra în UE și ne se vor asigura niște drepturi salariale cît și a condițiilor de muncă, va spori și dorința de a munci și se pensiona la 63 de ani”, a spus președinta Comisiei de Femei a Confederației Naționale a Sindicatelor, Angela Otean.

Ideea este susținută și de opoziția parlamentară. Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor spun că au propus de mai multe ori instituirea unui moratoriu la creșterea vîrstei de pensionare pentru femei și chiar revenirea la vîrsta de pensionare de 57 de ani.

„Atunci cînd populația țării va avea o sănătate mai bună, asigurări sociale, un confort al vieții și o calitate a vieții mai mare, atunci nu sîntem împotrivă. Putem face ca în Japonia să majorăm vîrsta de pensionare, dar din păcate la ziua de azi avem ce avem. Haideți să îmbunătățim calitatea vieții și pe urmă discutăm această întrebare peste zece ani”, a menționat deputatul BCS, Vladimir Odnostalco.

De cealaltă parte, deputații PAS spun că vîrsta de pensionare a fost majorată, deoarece statul nu-și putea permite să crească altfel pensiile, iar măsura a dat pînă acum rezultate. Potrivit lor, statul nu este încă pregătit acum să vină cu modificări, însă le-ar face dacă situația economică ar fi mai bună.

„Noi ne-am asumat să creștem pensiile cetățenilor și în acest context cred că este cel mai important să putem oferi, crea condiții pentru pensii decente. Probabil că dacă am avea resurse necesare, ar fi posibil să ne gîndim și la așa ceva, dar haideți mai întîi de toate să creștem capacitățile Republicii Moldova la asemenea resurse, încît această realitate să poată fi posibilă”, a zis deputata PAS, Marcela Adam.

Părerile oamenilor sînt împărțite, dar majoritatea susțin că femeile ar trebui să se pensioneze mai devreme decît bărbații.

Amintim că reforma sistemului public de pensii din R. Moldova a fost făcută în anul 2016. Atunci s-a decis majorarea vîrstei de pensionare, în etape, astfel ca pînă în anul 2028 vîrsta de pensionare a femeilor și bărbaților să fie de 63 de ani. Pînă atunci, vîrsta de pensionare a femeilor urmează să crească în fiecare an cu cîte șase luni. Precizăm că anual în țara noastră se pensionează în jur de 12 mii de femei. Datele Biroului Național de Statistică arată că, în Republica Moldova durata medie a vieții pentru bărbații care au atins 65 de ani constituie 12 ani, iar pentru femeile de aceeași vîrstă- de 15,7 ani. În țările UE, însă, speranța de viață la 65 de ani este mult mai mare- în medie de 20 de ani.

10
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав