Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Și-au servit prînzul cu ochii legați pentru a simți pe propria piele cum este să fii nevăzător

30 apr. 2023,, 16:30   Societate
3183 0

Și-au servit prînzul în întuneric. Este provocarea la care au fost supuși mai mulți primari, asistenți sociali și medici din raionul Soroca. Totul pentru a-i face să simtă măcar pentru o clipă cum este să fii nevăzător. Puțini au fost cei care au făcut față provocării.

În Republica Moldova sînt peste 9000 de persoane cu deficiențe de vedere. Doar 500 din ei sînt angajați în cîmpul muncii. Nu pentru că nu ar vrea să lucreze, ci pentru că nu toți angajatorii vor să-i accepte, dar și pentru că au nevoie de condiții speciale de muncă, transmite nordnews.md.

„Pentru mine, doar faptul că port ochelari este o incomoditate și m-am pus în situația lor, cît de dificil e să mănînci, să-ți găsești bucățica de pîine și mîncarea, e foarte greu. Cu părere de rău, se necesită o atenție aparte față de ei”, spune Victoria Botea.

„Nu m-am așteptat că voi fi supus unui asemenea experiment, dar pentru un moment m-am pus în locul unui nevăzător. E foarte greu”, menționează Leonid Curoș.

„Cum să vă lămuresc? E ceva straniu, n-am cuvinte să redau. În orice caz, nevăzătorii duc o viață grea. Asta-i ceva strașnic, nici nu vrei să-ți închipui să ajungi să trăiești zi de zi ceea prin ce trec ei”, spune Radion Pădure.


Vitalie Gîrbu era în clasa I și se pregătea să meargă a doua zi la școală. Dis-de-dimineață a înțeles că nu mai vede aproape nimic. Totul din cauza unei probleme de sănătate care a apărut spontan.

„ M-am culcat seara și m-am trezit a doua zi dimineață pe patul de spital. Din spusele părinților mei, am stat 9 luni de zile în comă, numai pe medicamente. Eu nu puteam vorbi, nu vedeam nimic. Cu ochii la lumină nu mă pot uita, iar genele îmi cresc înăuntru ochilor. Eu periodic merg la medic sau soția mi le scoate cu penseta medicală”, povestește bărbatul.

Soarta lui o împărtășește și Sofia Sacara, care și-a pierdut vederea la vîrsta de doar 10 luni. Cu toate acestea, îndeplinește treburile casnice și chiar a reușit să devină mamă.

„Cu timpul eu am început să o deosebesc pe după plîns, deja știam că asta e fetița mea. Într-o zi a venit medicul de familie și mi-a spus ,,știi, fetița ta seamănă mai mult cu tata, dar ovalul feței și pielea sînt ca la tine. Și eu deja mi-am imaginat că este mai rotujoară, mai albișoară”, povestește Sofia Sacara.

Iar această femeie este nevăzătoare de la naștere. Medicii i-au spus că problema ar fi survenit din cauza că mama sa a muncit toată viața la tutun.

„Problema cea mai mare este că nu avem însoțitor care să ne ajute cînd avem ceva probleme legate de sănătate, ori de procurat o haină, iată aceasta este cea mai mare problemă a noastră”, afirmă femeia.

În satul Rublenița locuiesc 13 persoane cu deficiențe de vedere. Aceștia sînt ajutați de lucrătorii sociali. Fără ei le-ar fi și mai dificil. Asta pentru că nici în sate, nici în orașe, nu sînt create condiții adaptate la nevoile nevăzătorilor.

Îi sprijină lucrătorii sociali care le procură unele produse, chiar și aceeași pîine. Pentru ei este o dificil. Noi, cei din instituție, îi ajutăm și ne deplasăm la domiciuliu cu o procură, cu un document, ca să nu să se deplaseze ei, ca să nu le facem un disconfort și lor”, declară Victoria Botea.

„Problemele persoanelor nevăzătoare sînt aceleași probleme cu care se confruntă toată lumea din Republica Moldova. Este vorba de locuri de muncă, este vorba de salarii mici, este vorba despre pensiile care nu ajung, indemnizațiile și așa mai departe. Dar, persoanelor nevăzătoare le este de două ori mai greu să se descurce cu acele probleme”, zice Dumitru Sclifos.

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Echitate în sănătate prin responsabilizare socială”.

„Am organizat un eveniment de sensibilizare în care am îndemnat participanții să se pună măcar pentru 5-10 minute în papucii unei persoane nevăzătoare, simulînd un prînz pe întuneric, ca să-i ajutăm să treacă prin ei și aceste sentimente, despre cum este să îți satisfaci nevoile zi de zi și să te descurci atunci cînd n-ai văzut lumina zilei chiar de la naștere”, afirmă Lilia Golovatîi.

În raionul Soroca sînt aproape 260 de persoane nevăzătoare.



4
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?