Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4077

Sergiu Mițelescu: "Evenimentul tragic de pe Aeroportul Chișinău de acum un an ar fi putut fi un atac terorist"

2 iul. 06:30   Societate
2515 0

Evenimentele tragice de pe Aeroportul Internațional Chișinău de acum un an, cînd un cetățean al Tadjikistanului în vîrstă de 43 de ani, care nu avea permisiunea să intre în Republica Moldova, a deschis focul, ucigînd două persoane - ofițerul Poliției de Frontieră, Serghei Muntean, și agentul de securitate Igor Ciofu, ar fi putut fi un act terorist.

O astfel de opinie a exprimat avocatul, fostul șef al Direcției nr. 1 a Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Sergiu Mițelescu, în cadrul emisiunii " Без галстуков cu Alexandru Stahurski" de la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.
El a menționat că a ajuns la această concluzie pentru că, împreună cu alți angajați ai Centrului pentru Combaterea Terorismului, a studiat diferite situații, cum se desfășoară jihadul și anumite acte teroriste și cum se fac pregătirile pentru acestea.

Sergiu Mițelescu a subliniat că atunci cînd infractorul de la aeroport a vorbit la telefon cu mama sa, acesta i-a spus să aibă grijă de copii și așa mai departe.

"Adică, la acel moment el își alesese deja, să spunem așa, linia de comportament pentru următoarea oră, cel puțin, și, după părerea mea, nu avea alte opțiuni în acel moment. Adică, nu avea opțiunea de a se preda. Știa că urma să moară. Acum întrebarea: cum s-a decis să facă acel pas? Dacă a decis acest lucru, să zicem, cu un anumit scop, anume din punctul de vedere al elementului terorist, cu pregătire, cu un act de intimidare - aceasta este o situație", a declarat fostul șef al Centrului Antiterorism al SIS.

El a subliniat, de asemenea, al doilea punct foarte important. Societății se încearcă să prezinte acest incident doar ca pe un act criminal.


"Adică, că această persoană care a comis o infracțiune în țara sa, a fugit de acolo, respectiv, a venit în Moldova, iar aici a comis o altă infracțiune din cauza situației disperate. Poate că au existat unele provocări. Aceasta este informația care a fost disponibilă. Dar, în același timp, Serviciul de Informații și Securitate nu a răspuns nici pînă în ziua de astăzi la o întrebare foarte importantă, cu privire la faptul dacă acesta a avut legături cu grupări teroriste. Or, aceasta este obligația SIS", a declarat Sergiu Mițelescu.

Potrivit acestuia, serviciile speciale ar fi trebuit să-și contacteze partenerii încă în momentul în care se desfășura această situație la aeroport pentru a afla informații despre el.

Fostul șef al Centrului Antiterorism al SIS consideră că, în cazul în care partenerii serviciilor speciale moldovenești, în special din țara de reședință a cetățeanului în cauză, au confirmat colegilor moldoveni că această persoană este suspectată de terorism sau că există motive întemeiate să se creadă că desfășoară acte teroriste, că are legături teroriste, atunci Procuratura Generală și Serviciul de Informații și Securitate ar fi trebuit să fie obligate să examineze această situație din punctul de vedere al unui act terorist.

În opinia sa, dacă existau astfel de informații despre această persoană, că se afla undeva, la un moment dat, în niște centre de antrenament pentru militanți și așa mai departe, iar aceste informații au fost ascunse de noii, atunci aceasta este o infracțiune.

"Sînt sigur că mai devreme sau mai tîrziu, dacă există o astfel de situație, oricum totul va ieși la iveală. Dacă există astfel de informații, părerea mea personală este că a fost un act terorist", a spus Sergiu Mițelescu.

Acesta a mai atras atenția asupra faptului că, dacă e să reieșim din informațiile care au fost date publicității, totul s-a redus la faptul că a fost doar un act criminal. Însă, începînd cu 2015-2016, serviciile speciale din Republica Moldova și din alte țări au constatat o creștere a potențialului dintre crima organizată și elementele antiteroriste. Din ce în ce mai des, cei care au devenit teroriști au fost inițial elemente criminale.

"De aceea, în această situație, părerea mea personală este că acum un an, pe Aeroportul Internațional Chișinău, a avut loc act terorist", a declarat fostul șef al Centrului Antiterorism al SIS.

El a subliniat că după un an de la acele evenimente tragice, niciuna dintre structurile oficiale, același Centrul Antiterorism, nu a prezentat rezultatele analizei informațiilor din punctul de vedere al calificării acestora drept terorism.
Sergiu Mițelescu consideră că în cadrul acestui dosar penal, angajații Centrului Antiterorism ar fi trebuit să facă o expertiză și să o prezinte procurorului pentru a demonstra că nu a fost un act terorist, pentru că și procurorului, oricât de serios și corect ar fi el, îi este foarte greu să înțeleagă, pentru că în principiu în Republica Moldova nu au fost situații cu acte de terorism, ca atare, și nu există o astfel de practică.

Fostul șef al Centrului Antiterorism al SIS a subliniat că dacă o persoană care a comis crime pe aeroportul din Chișinău, a decis să părăsească această viață ca un shahid sau ca o persoană care are anumite viziuni și a avut niște intenții clare din punct de vedere al unui act terorist – atunci acesta este un act de terorism. Dacă nu a existat așa ceva, dacă într-adevăr a fost doar speriat în această situație și a tras din disperare, gîndindu-se că va fi reținut după aceea și trimis acasă, atunci aceasta este o altă problemă.

"Nu pot spune acum exact ce a fost. Dar impresia mea personală este că a fost un act terorist. Aceasta este părerea mea personală", a declarat Sergiu Mițelescu.

El mai crede că tragedia de pe aeroportul din Chișinău ar fi putut fi evitată dacă Republica Moldova nu ar fi refuzat să coopereze cu colegii săi din serviciile speciale ale Federației Ruse și ale altor țări din CSI. O astfel de cooperare ar fi permis obținerea promptă a informațiilor despre acest cetățean din Tadjikistan, nu doar despre trecutul său infracțional, ci și despre legăturile sale cu organizațiile teroriste.

"Consider că aceasta este o greșeală foarte mare care a dus și la această tragedie", a declarat fostul șef al Centrului antiterorism al SIS.

0
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?