X 
Cutremure stiri: 505

Serghei Mițelescu: „Marea Britanie a adresat de patru ori cereri de extrădare a lui Izzet Eren”

22 iul. 03:30   Societate
6587 0

Serviciul Informații și Securitate și Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova au picat testul competenței lor, permițînd asasinarea de răsunet, pe 10 iulie, la Chișinău, a cetățeanului turc Izzet Eren, în vîrstă de 41 de ani, care se afla pe lista celor căutați la nivel internațional, dar extrădarea lui din Moldova în Marea Britanie a fostă zădărnicită timp de mai bine de doi ani.

Această opinie a fost exprimată de fostul șef al Centrului pentru Combaterea Terorismului al SIS, Serghei Mițelescu, în cadrul talk-show-ului „Fără crabată cu Alexandr Stahurski”, relatează Noi.md.

El a menționat că este vorba de o crimă foarte mediatizată și, în consecință, a fost necesar să fie luate diferite măsuri speciale pentru ca acest lucru să nu se mai întîmple.

Serghei Mițelescu a calificat drept foarte verosimilă informația potrivit căreia Izzet Eren, criminalul ucis de killer, s-ar fi deplasat în Moldova din Ucraina prin regiunea transnistreană, pentru că într-un astfel de caz era foarte greu pentru ofițerii Poliției de Frontieră să facă ceva și să încerce cumva să-l aducă înapoi în Ucraina.

Fostul șef al Centrului pentru Combaterea Terorismului al SIS consideră că dacă cetățeanul turc menționat nu trecea prin Transnistria, Poliția noastră de Frontieră era obligată să-l aducă înapoi. În același timp, el a subliniat că există din nou o mică nuanță.


Serghei Mițelescu a menționat că, în pofida faptului că există astfel de posibilități, dacă un cetățean turc a cerut imediat azil la un punct de control, chiar și verbal, nu în scris, atunci se declanșează o procedură, potrivit căreia, în principiu, Poliția de Frontieră nu poate întoarce această persoană înapoi în Ucraina.

Deși, potrivit acestuia, în alte țări europene, dacă văd că o persoană este o amenințare, atunci, în principiu, deja în stadiul unui anumit interviu sau anchetă fac tot posibilul pentru a nu-l lăsa pur și simplu în țară, explicînd totul foarte delicat și frumos.

„Sînt sigur că, probabil, dacă această persoană ar încerca să intre într-o altă țară, cum ar fi Moldova, de exemplu, în aceeași Românie, atunci 99%, ar fi returnată înapoi în Moldova. De aceea, în principiu, pe viitor, angajații noștri, în special cei de la Poliția de Frontieră, trebuie să țină cont întotdeauna de acest aspect”, a declarat fostul șef al Centrului pentru Combaterea Terorismului SIS.

Potrivit lui, dacă informația că acest cetățean turc a ajuns în Moldova prin Transnistria este adevărată, atunci o astfel de situație este larg răspîndită. Și așa ajung în Moldova mulți „fugari” din Ucraina, care fug de război. În Transnistria ei plătesc o amendă administrativă, după care ajung la Chișinău sau în alte orașe. De foarte multe ori sînt ajutați de unii dintre cetățenii noștri moldoveni care încearcă să cîștige bani transportînd aceste persoane.

Serghei Mițelescu a reclamat că, deja la Chișinău, ofițerii SIB și MAI, avînd informații că acest cetățean turc este căutat de Interpol, că a evadat dintr-o închisoare din Turcia și că este un infractor periculos, nu au luat măsuri adecvate pentru reținerea, arestarea și extrădarea lui în Marea Britanie, care a trimis cereri de extrădare de patru ori, iar instanțele moldovenești au examinat cererea lui de azil pentru o perioadă îndelungată de timp.

Fostul șef al Centrului SIS pentru Combaterea Terorismului consideră că, în pofida faptului că inițial poliția și-a dat seama cît de periculos era acest turc, organele de drept s-au relaxat după o anumită perioadă de timp, iar atunci cînd acest om a fost predat procedurii de extrădare, poliția s-a îndepărtat puțin de caz, deși din primele zile a fost necesar să se ia măsuri preventive, să se implice toate posibilitățile Serviciului Informații și Securitate.

Serghei Mițelescu a explicat că atunci cînd există o procedură de extrădare, nu este o cauză penală pentru poliție în sine, că el a comis ceva pe teritoriul Republicii Moldova, adică aici se are în vedere extrădarea acestei persoane de pe teritoriul Republicii Moldova, respectiv, în Marea Britanie, iar poliția nu are posibilități să efectueze măsuri speciale asupra acestei persoane. Legislația nu le oferă o astfel de posibilitate. Ele apar doar dacă există informații despre pregătirea unor infracțiuni, există date operative despre anumite convorbiri.

„Dar dacă nu există așa ceva în principiu, ei nu pot autoriza în niciun fel interceptări telefonice, dar Serviciul Informații și Securitate în urmă cu doar un an a primit tocmai aceste competențe pentru a pune în aplicare mandatul de securitate, astfel încît măsurile speciale să poată fi autorizate prompt, în faza preventivă. Adică, dacă au informații că acesta reprezintă o amenințare, și sînt sigur că au fost multe astfel de informații primite pe canale partenere, Serviciul Informații și Securitate a putut să autorizeze acțiuni împotriva lui nu în cadrul unui dosar penal, ci în cadrul unui dosar special deschis chiar în cadrul Serviciului, iar pe baza acestui dosar au putut autoriza întreaga gamă de măsuri speciale”, a declarat fostul șef al Centrului pentru Combaterea Terorismului al SIS.

Potrivit lui, în acest caz particular Serviciul Special nu și-a folosit instrumentul, la care angajații săi cîndva doar visau, dar acum Serviciul Special are anumite posibilități.

„Dar eu cred că abordarea lor a fost foarte greșită, pentru că ar fi trebuit să o facă imediat. Serviciul însuși are o unitate numită Centrul pentru analiză integrată. Dacă există informația că 38 de persoane căutate de Interpol sînt în Republica Moldova, acest centru ar fi putut să facă o analiză aprofundată asupra lor, o expertiză”, a declarat Sergiu Mițelescu.

Acesta consideră că cetățeanul turc care a evadat din închisorile din Turcia și Anglia avea nevoie de un control special, putea fi plasat împreună cu alți cetățeni străini într-o instituție penitenciară sau lăsat în libertate, dar să i se monitorizeze convorbirile, să se investigheze eventualele legături cu traficul de droguri și alte infracțiuni, să se asigure că nu fuge din țară pînă în momentul extrădării și, cu atît mai mult, să se prevină uciderea sa și să se organizeze arestarea sa împreună cu serviciile speciale britanice.

4
2
0
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав