X 
Arşiţa stiri: 170
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1412

Șeful IGPF a menționat care este motivul restricțiilor de la Aeroport

21 iun. 14:48   Societate
5491 0

Interdicțiile de a intra în Aeroportul Internațional Chișinău a altor persoane decît cele care călătoresc, vor fi menținute în continuare, inclusiv în contextul începerii sezonului estival.

Precizarea a fost făcută de șeful Poliției de Frontieră, Ruslan Galușca, care a precizat că zilnic, aeroportul înregistrează circa 14 mii traversări. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldovalive” de la Exclusiv TV.

„Decizia de a aplica careva reguli suplimentare privind controlul acces în Aeroportul Internațional Chișinău este o decizie comună a tuturor acestor autorități care se află acolo, și respectiv fiecare din ele își expun părerea și poziția lor pe potențialele riscuri care pot să apară și ce măsuri trebuie întreprinse ca aceste riscuri să fie într-o diminuare, transmite realitatea.


Din perspectiva Poliției de Frontieră, avînd în vedere că aceste restricții au fost introduse în perioada pre-sărbătorilor pascale, atunci noi examinam potențiala creștere a fluxului în perioada pascală, și respectiv deja actual avînd în vedere că avem o creștere a fluxului mobilității cetățenilor și în contextul începerii sezonului estival.

La moment, Aeroportul Internațional Chișinău înregistrează circa 14 mii de traversări pe zi, ceea ce este un număr foarte mare, chiar și comparativ cu anii de pînă la război. Avînd în vedere toate aceste riscuri, avînd în vedere și faptul de a nu admite o îmbulzeală, de a crea condiții confortabile pentru cetățeni la traversarea frontierei de stat, am venit cu inițiativa de a crea aceste reguli suplimentare pentru a permite cetățenilor, nemijlocit care au scopul de a zbura, care au bilete de zbor, să poată avea acces în autogară, respectiv să permitem să gestionăm foarte bine acest flux, să putem gestiona cît mai repede aceste rînduri, inclusiv să asigurăm un nivel optim de ordine publică în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău”, a declarat șeful Poliției de Frontieră.

Șeful IGPF a menționat că, un alt motiv pentru care aceste restricții vor fi menținute, sînt alertele cu bombă, dar și călătoriile frecvente ale „oamenilor lui Șor”.

„Să nu uităm că atunci cînd aeroportul era folosit ca o platformă de destabilizare a ordinii publice și de creare a anumitor condiții incomode pentru cetățeni la trecerea frontierei de stat prin faptul lansării alertelor cu bombe false, prin faptul folosirii lui ca platformă de desfășurare a activităților ilegale de către grupări criminale organizate, care pînă în final ne impun să desfășurăm niște măsuri adăugătoare și asta cumva creează un disconfort pentru cetățean.

Dacă este să vorbim despre acele alerte cu bombă care vin una după alta și noi sîntem nevoiți, conform procedurilor noastre, să evacuăm tot terminalul aeroportului și să efectuăm controalele de rigoare. Respectiv, era un deranj foarte mare pentru cetățeni. Asta a servit încă un motiv în plus pentru a adopta această decizie.

Cu părere de rău avem cetățeni care folosesc platforma aeroportului pentru a desfășura o activitate ilicită, mai mult ca atît sînt instruiți ca odată ajunși la control, să încalce ordinea publică, iar asta impune o concentrare de eforturi adăugătoare din partea noastră, o redirecționare de forțe, și asta respectiv influențează asupra calității lucrului angajaților noștri la procesarea persoanelor la trecerea frontierei de stat.

Ori de cîte ori am întîlnit asemenea grupuri în Aeroportulul Internațional Chișinău și respectiv încercam pe o manieră diplomatică și amicală să clarificăm toate situațiile și să le explicăm că ei sînt supuși procedurilor de control standart, întotdeauna primeam o repulsie, iar în urma unor intervievări, am aflat că ei chiar au astfel de instrucțiuni din partea persoanelor care îi ghidează pentru a crea aceste situații tensionate”, a precizat șeful Poliției de Frontieră.

Amintim că, începînd cu 1 mai 2024, accesul în Aeroportul Internațional Chișinău este permis doar pasagerilor cu bilet și document de călătorie, personalului autorizat și echipajelor aeronavelor. Potrivit polițiștilor de frontieră, aceste măsuri sînt necesare pentru a asigura confortul, liniștea și siguranța tuturor călătorilor.

1
1
0
2
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав