Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Șeful Biroului Interpol de la Chișinău și un fost ministru al Justiției, cercetați în dosarul schemei de corupție

5 iun. 09:22   Societate
5619 0

Cel puţin 20 de criminali notorii din întreaga lume, daţi în urmărire internaţională, au reuşit să-şi şteargă numele din lista Interpolului, datorită schemei de corupție în care au fost implicate mai multe persoane publice din R. Moldova și din alte țări.

Printre bănuiți se numără șeful Inspectoratului General pentru Migrație a Ministerului de Interne, Mihail Vodă, șeful Biroului Interpol de la Chișinău, Viorel Țentiu, fostul ministru al Justiției, Vitalie Pîrlog, dar și avocatul Oleg Mîţă, scrie evz.ro.

Sursele ZdG au confirmat că Țentiu și Pîrlog sînt cercetați în dosar. Totodată, nu se știe dacă procurorii vor cere mandate de arestare pe numele acestora.

Potrivit surselor evz.ro, fostul ministru al Justiţiei, Vitalie Pîrlog ar fi fost intermediar în transmiterea mitei. În noiembrie 2016, acesta a fost ales cu majoritate de voturi membru al Comisiei de Control al Fișierelor Interpol (CCF) pentru un mandat de cinci ani, iar la 11 martie 2017, a fost ales Președinte al Comisiei de Control al Fișierelor Interpol (CCF). Tot el a fost în perioada 21 decembrie 2017 – 21 februarie 2018 Director al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, fiind numit de Parlament.


Un alt bănuit este avocatul Oleg Mîţă, care l-a apărat pe liderul interlop Vladimir Moscalciuc, alias Makena, şi pe fostul deputat democrat, Vladimir Andronachi.

Printre bănuiți mai sînt, potrivit sursei, șeful Inspectoratului General pentru Migrație a Ministerului de Interne, Mihail Vodă, numit în funcție în martie 2023, dar și șeful Biroului Interpol de la Chișinău, Viorel Țentiu, care deține funcția din 2016.

33 de percheziții în cadrul unei anchete comune între R. Moldova și Franța

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, anunță că procurorii anticorupție și organele de drept din alte țări au efectuat marți, 4 iunie, percheziții în cadrul unei anchete comune între R. Moldova și Republica Franceză, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite, ce investighează o presupusă schemă de corupție prin care persoane publice din țara noastră și din alte țări primesc mită „pentru a interfera cu publicarea de către INTERPOL a notificărilor roșii pentru infractori din diferite țări anunțați în căutare internațională”.

O notificare roșie este o solicitare adresată autorităților de aplicare a legii din întreaga lume pentru a localiza o persoană în scopul extrădării, predării sau altor acțiuni similare. Se bazează pe o cerere făcută de o țară membră, care furnizează un mandat de arest sau un ordin judecătoresc emis de autoritățile judiciare din țara solicitantă. Țările membre își aplică propriile legi pentru a decide acțiunile întreprinse pe baza unei notificări roșie.
Conform Veronicăi Dragalin, presupusele sume plătite de beneficiarii acestei scheme se ridică la cîteva milioane de dolari SUA. În urma a 33 de percheziții, patru persoane au fost reținute pentru 72 de ore. În timpul descinderilor, procurori și ofițeri anticorupție au ridicat dispozitive digitale, inclusiv telefoane mobile, laptopuri și calculatoare, alte obiecte și documente, care urmează să fie examinate din punct de vedere al relevanței și concludenții pentru cauza penală.

18
1
2
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?