Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Șeful Aeroportului Internațional Chișinău dă noi detalii despre atacul armat

19 iul. 2023,, 08:00   Societate
6568 0

Administratorul Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), Constantin Vozian, spune că instituțiile responsabile de securitatea națională au lista pasagerilor care urmează să aterizeze pe Aeroport. Potrivit lui Vozian, odată ajuns pe AIC, asupra atacatorului din Tadjikistan nu planau suspiciuni că ar fi agresiv sau că ar fi capabil de comiterea unor crime.

Administratorul AIC spune că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) are lista pasagerilor care se îmbarcă în aeronave pentru a ajunge în Republica Moldova.

„Nu este o informație pe care o posedă Aeroportul, dar este o informație pe care o dețin autoritățile responsabile de securitatea statului, SIS și nu doar. sînt și alte autorități care au nevoie de această informație. Dacă ne referim la criminalul care a comis acea crimă oribilă pe Aeroport, la acel moment nu erau suspiciuni că ar fi capabil de a perturba ordinea publică și de a săvîrși astfel de crime.

El a venit ca un pasager exemplar la bordul aeronavei. Despre el nu existau informații că ar fi terorist sau criminal. Persoana nu prezenta suspiciuni că urmează să aibă un comportament agresiv sau criminal. Persoana a fost ulterior anunțată în căutare de autoritățile țării sale”, a spus Vozian la emisiunea Rezoomat de la rlive, transmite Noi.md cu referire la IPN.

De asemenea, șeful aeroportului spune că persoanele care au publicat imagini video din ziua atacului, de la locul tragicului incident, trebuie sancționate, întrucît au pus în pericol imaginea țării.


„Aceste secvențe video nu pot fi examinate prin ruperea din context. Sper că angajații, indiferent din ce entități sînt, vor răspunde pentru faptul că au făcut publice informații care au putut periclita activitatea autorităților statului. Din evenimentele de aviație civilă nu trebuie să se facă show-uri politice și PR.

Este o informație foarte sensibilă care poate afecta imaginea țării, poate afecta nivelul de percepție a securității în țară. Persoanele care se fac responsabile trebuie să răspundă. Noi am pus la dispoziția procuraturii și organelor de urmărire penală toate materialele video, toate înregistrările audio, toate documentele, toate fișele de post și noi sîntem cei mai interesați ca acest incident să fie cap-coadă examinat ”, a mai spus Constantin Vozian.

Administratorul AIC dă asigurări că spațiul aerian al Republicii Moldova este sigur.

Amintim că în urma atacului armat de pe AIC din 30 iunie, au decedat polițistul de frontieră, Serghei Muntean, și angajatul securității aeroportuare, Igor Ciofu.

5
3
0
2
27

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?