X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Sediul Academiei de Științe a Moldovei va fi inclus în Registrul monumentelor R. Moldova

14 noi. 2023,, 12:14   Societate
2456 0

Sediul Academiei de Științe a Moldovei va fi inclus în Registrul monumentelor R. Moldova ocrotite de stat.

Un proiect de hotărîre în acest sens a fost examinat la ședința secretarilor și urmează să fie propus spre consultări publice, transmite Deschide.md.

De menționat că proiectul clădirii AȘM, care dă start bulevardului Ștefan cel Mare și Sfînt, a fost elaborat în anul 1951, autori ai proiectului fiind arhitectul Valentin Mednec (originar din RSSM) și arhitectul rus Aleksandr Vedenkin.

Construcția a durat patru ani, anul de finalizare a construcției – 1955 fiind inscripționat pe fațada principală, în scuturi reliefate cu cartușe.

Atît arhitectura clădirii, cît și decorul ei sînt determinate de arhitectura monumentală sovietică din perioada stalinistă, o orientare în arhitectura anilor ’50 ai secolului al XX-lea răspîndită în Uniunea Sovietică, iar după cel de-al Doilea Război Mondial – și în unele țări ale Europei de Est. Clasicismul monumental sovietic a devenit la acea vreme expresia armoniei și frumuseții în arhitectura unei țări care pretindea a fi un stat de tip nou al muncitorilor și țăranilor.


Clădirea Academiei de Științe a Moldovei are cinci nivele,iar planul său este în formă de litera „П” – „P” din alfabetul chirilic.

În axa centrală la parter se află o sală spațioasă de festivități, denumită în prezent „Sala Azurie”, datorită lustrei albastre amplasate acolo după reparațiile cosmetice din 2008. În axă se găsește un rezalit divizat în patru pilaștri, iar la cel de-al treilea nivel se află trei ferestre hexagonale. Sub aceste ferestre se găsesc trei intrări principale.

Următoarele trei etaje construite din piatră albă de calcar sînt individualizate prin pilaștri cu capiteluri, cu elemente decorative caracteristice arhitecturii sovietice. Deasupra lor sînt plasate medalioane rotunde cu reprezentări reliefate ale stelelor cu cinci raze. Cel de-al cincilea nivel al clădirii cu ferestre arcuite a fost colorat în roșu. Construcția este încununată de un parapet perforat și un stîlp decorativ.

O altă orizontală decorativă este brîul ornamentat între primul și cel de-al doilea nivel, inspirat din arhitectura medievală a mănăstirilor din spațiul romînesc. Pe lîngă cele mai importante săli din incinta AȘM se număra „Sala Azurie”, „Sala Argintie” și „Sala Mică”.

După punerea în funcțiune a clădirii, sala mică de ședințe de la etajul doi a fost îmbrăcată în panouri de lemn, deasupra cărora au fost amplasate reliefuri din bronz ale celor mai renumiți savanți din primii ani de existență a Academiei de Științe

5
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?