Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Securitatea cibernetică a Moldovei rămîne o vulnerabilitate semnificativă

14 feb. 20:00   Societate
1543 1

Poziționarea țării în vecinătatea războiului din Ucraina a impus evaluarea capacității sale cibernetice și asigurarea protejării cetățenilor prin dezvoltarea acestui sector. Lipsa specialiștilor în domeniul securității cibernetice este o problemă nu doar pentru Moldova, dar pentru întreaga regiune și chiar la nivel global.

În contextul educării unei națiuni sănătoase cibernetic, pe platforma noii entităţi înfiinţate la Universitatea Tehnică a Moldovei – Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „CYBERCOR” și lansată în data de 9 februarie, în cadrul Moldova CyberSecurity Forum 2024, ieri, 13 februarie, a fost organizată o nouă rundă de instruiri pentru 39 de funcționari publici cu statut special, pe subiectul privind respectarea cerințelor minime obligatorii de securitate cibernetică, transmite diez.

Participanții au fost familiarizați cu provocările și riscurile parvenite din mediul on-line și nu în ultimul rînd cu educarea unor deprinderi minim necesare și obligatorii pentru siguranța on-line, atît în cadrul instituției, cît și în afara acesteia.

Prima parte a instruirilor s-a axat pe prezentarea celor mai recente tendințe din mediul on-line, importanța creării unui sistem eficient de management al securității cibernetice și definirii politicii de securitate adaptată cerințelor și particularităților instituționale. Formator al sesiunilor de instruire, a fost dl Dinu ŢURCANU, Prorector Digitalizare din cadrul UTM, dar și Coordonator Strategic al CYBERCOR, care s-a referit la aspectele practice și cele mai recente exemple a consecințelor provocate din necunoaștere, neglijență sau greșeli de operare a utilizatorilor în mediul on-line.

Scopul urmărit de această acţiune a constat în a instrui cei 39 de funcționari publici cu statut special din cadrul subdiviziunilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, cu ultimele tehnologii inovative în domeniul securității informaționale, dar şi prezentarea unui set de practici în domeniul „sănătății cibernetice”.


3
2
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?