Transnistria stiri: 1319
Eurovision stiri: 494

Scandalul sexual la teatru. Ministrul Culturii: Regizorul avea cazier juridic curat

21 sep. 2023,, 07:45   Societate
3541 1

Regizorul străin Linas Zaikauskas, implicat într-un pretins scandal sexual la un teatru din Moldova, a venit în țara noastră în calitate de refugiat.

Deși se vehiculează că în țara sa ar fi fost implicat într-un alt caz de hărțuire, în cazierul juridic al regizorului nu se regăsește acest lucru. Acesta s-a concediat de la Teatrul Cehov prin propria cerere, dar rămîne cu drept de angajare în Moldova dacă nu va fi găsit vinovat de procurori. Declarațiile sînt făcute de ministrul Culturii, Sergiu Prodan, la emisiunea DESCIFRAT. Iată ce măsuri întreprinde ministerul, notează Noi.md cu referire la agora.

Sergiu Prodan spune că învinuirile pe numele regizorului străin sînt datate cu cel puțin un an și jumătate în urmă. Între timp, Linas Zaikauskas a activat la mai multe teatre din țară. Totuși, identitatea persoanei care a depus plîngerea de hărțuire sexuală rămîne nedivulgată. La fel și numele teatrului unde s-ar fi întîmplat cazul. De altă parte, Prodan exclude că lucrurile s-ar fi întîmplat la Teatrul Cehov.

Ministrul afirmă că regizorul a venit în R. Moldova ca refugiat și a primit drept de muncă, iar ulterior s-a angajat la muncă. La fel, Prodan comentează informațiile precum că regizorul ar fi fost condamnat pentru fapte similare în țara de origine.

”Acest regizor, cînd a venit în Moldova inițial, s-a angajat cu carte de muncă la Teatrul din Cahul. El a prezenta la Serviciul de migrație cazierul juridic unde este scris că această persoană nu este condamnată. Eu am verificat acest cazier și informația est adevărată. El nu e condamnat penal. Eu presupun că acel caz de judecată pe Hărțuire ar fi unul civil și nu s-a transpus în cazier”, spune Prodan.


Întrebat care este continuitatea cazului, ministrul confirmă că procurorii examinează argumentele și probele învinuirii.

„Din moment ce s-au iscat aceste învinuiri, Ministerul Culturii a reacționat imediat. Prima sesizare de hărțuire sexuală am primit-o la 19 iulie. La 21 iulie a fost creată Comisia de verificare a acestor fapte. Au fost prezente părțile, au făcut declarații. Identitatea persoanei care a scris plîngerea rămîne nedezvăluită. Și materialul a fost transmis la procuratură.

La fel, Teatrul Cehov a primit recomandarea să rezilieze contractul cu acest regizor. El însuși a scris cere de eliberare din funcție care a fost acceptată”, spune Prodan.

Totuși, ministru constată că, în cazul în care vinovăția regizorului nu va fi dovedită, el se poate reangaja.

”Dacă el rămîne în R. Moldova, dacă el nu va fi condamnat și are statut de refugiat și drept de muncă, el trebuie undeva să lucreze și să-și cîștige existența. Că va lucra la un teatru sau în altă parte este treaba lui. Să încerce”, spune ministrul Culturii.

Pe lîngă Ministerul Culturii va fi creat Consiliul de etică

Drept soluție și măsură de preîntîmpinare a cazurilor de hărțuire și alte categorii de încălcări etice, pe lîngă Ministerul Culturii ca fi creat Consiliul de ertică.

„Acest caz ne-a arătat că nu știm cum să reacționăm în așa cazuri. Directorii de instituții nu sînt tocmai persoanele indicate cărora să le fie adresate plîngerile. Ei sînt persoane interesate pentru că au premieră, trebuie să asigure funcționalitatea teatrelor, nu le trebuie scandal, ceea ce e inadmisibil.

Sarcina este acum să creăm un Consiliu de etică cu oameni din domeniu, dar și un psiholog, un jurist. Lucrăm intens în acest sens. Vom crea și un îndrumar cum trebuie instituția să se procedeze în cazuri similare”, spune Sergiu Prodan.

Instituția va fi funcțională pînă la final de an.

0
0
0
2
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?