X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Regizorul Valeriu Jereghi îl acuză pe Prodan de o „schemă frauduloasă de sustragere a banilor publici”

20 sep. 2023,, 14:12   Societate
2933 2

Regizorul Valeriu Jereghi în acuză pe ministrul Culturii, Sergiu Prodan, că ar fi fost implicat într-o schemă frauduloasă de sustragere a banilor publici la începutul anilor 2000. Pretinsa ilegalitate s-ar fi produs în contextul realizării producției „Patul lui Procust”.

Mai exact, conform lui Jereghi, în perioada 1993-2001, Ministerul Culturii a finanțat producția filmului „Patul lui Procust” în valoare de 3.067.290.00 lei (echivalentul a aproximativ 650.000 dolari SUA la acea vreme). Producția a fost realizată de „Studioul Flux-Film”, unde Prodan îndeplinea simultan funcția de director al întreprinderii de stat și regizor al filmului, notează Noi.md cur referire la realitatea.

În opinia lui Valeriu Jereghi, acest fapt reprezintă conflict de interese, deoarece Sergiu Prodan „avea puterea de a aloca fonduri bugetare pentru propria sa producție. De asemenea, soția sa, Viorica Meșină, a fost implicată în producția filmului în calitate de autor al scenariului și coregizor (bineînțeles, fără nicio încălcare a Legii Integrității…)”.

„Investind o sumă colosală, echivalentă cu 4 bugete anuale ale studioului Moldova-Film, statul a finanțat producerea filmului „Patul lui Procust”, care a durat peste 6 ani, iar Sergiu Prodan nici măcar nu a prezentat rapoarte financiare corespunzătoare către instituțiile responsabile, inclusiv detalii despre modul în care au fost cheltuiți banii publici. Acest lucru a dus la incapacitatea statului de a obține profit din această investiție, în timp ce Prodan a beneficiat financiar de sume enorme. (…)

Este cunoscut faptul că, după primirea materialelor iniţiale, care se aflau la păstrare la filmoteca Studioului „Moldova Film”, S. Prodan a finisat filmul și urma să-l prezinte în posesia statului. Cu toate acestea, el a sustras filmul din filmoteca studioului și nu l-a mai returnat”, susține Valeriu Jereghi.


Regizorul a adresat o scrisoare Maiei Sandu, lui Dorin Recean și lui Igor Grosu, în care a relatat detalii despre ilegalitățile pe care le bănuiește. Potrivit lui Valeriu Jereghi, Sergiu Prodan ar fi beneficiat și de bani din drepturile de autor, care ar aparține statului.

Ministerul Culturii nu a venit deocamdată cu o reacție.

22
3
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?