Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

S-a aflat de ce moldovenii nu se grăbesc să se angajeze în funcții publice

12 mar. 08:00   Societate
2933 0

Pe calea aderării la Uniunea Europeană, Republica Moldova are nevoie de profesioniști competenți în administrația publică centrală și cea locală.

Oamenii, însă, nu se grăbesc să se angajeze în funcții publice, arată un studiu realizat de Institutul pentru Inițiative Strategice. Un motiv ar fi salariile mici. Datele au fost analizate în cadrul unei dezbateri publice. Experții consideră că administrația publică necesită îmbunătățiri, scrie moldova1.

„Noi avem, în prezent, practic, trei instituții care se ocupă de aceste negocieri de aderare la UE. Dar ca să parcurgem cu succes și rapid această cale de aderare și de negocieri, avem nevoie de un corp profesionist, suficient și bine plătit al funcționarilor publici, care ar putea să avanseze Republica Moldova pe această cale a integrării europene”, susține directorul executiv IPIS, Vlad Kulminski.

Consiliera prim-ministrului pe domeniul Administrației Publice Locale, Diana Chiriac, susține că au fost întreprinși mulți pași pentru a crește numărul angajaților în administrația publică locală și centrală. Totodată, au fost identificate anumite instrumente pentru a spori capacitățile autorităților locale.

*„Un instrument, despre care se vorbește pe larg este amalgamarea voluntară. Acesta este unul din instrumentele oferite pentru ca autoritățile locale să-și crească capacitățile. Un alt instrument sînt ADI-urile, asociațiile de dezvoltare intercomunitară, un instrument folosit pe larg în Uniunea Europeană”, afirmă Diana Chiriac, consiliera prim-ministrului.


De asemenea, autoritățile ar putea schimba procesul de recrutare în cadrul administrației publice centrale.

„Nu vom găsi persoane suficient de pregătite și asta cred că deja este concluzia mai multor ani, ne vom axa pe persoane care au capacități de a învăța rapid, care sînt flexibile, care sînt orientate și deschise spre schimbare. În paralel, vom investi foarte mult în dezvoltarea capacităților profesionale ale funcționarilor publici implicați în aceste procese legate de elaborarea politicilor publice în domeniul de aliniere la acquis-ul Uniunii Europene”, spune Elena Levința, reprezentantă a Cancelariei de Stat.

În prezent, aproximativ 20 la sută din funcțiile din ministere sînt vacante, iar la nivel de agenții subordonate Guvernului - un sfert.

1
4
0
3
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?