Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Roadă mare, preț mic - Cum se descurcă legumicultorii din nordul țării

9 sep. 2023,, 10:45   Societate
3347 1

Legumicultorilor din nordul țării își culeg roșiile. Deși roada se arată a fi una destul de mare, ei nu au unde să-și vîndă producția, iar cu prețul de achiziție de pe piață abia de-și pot acoperi cheltuielile.

Vladimir Ivanov crește roșii pe o suprafață de 14 hectare în satul Șeptelici din raionul Soroca. Cultivă șase soiuri de roșii, iar roadă în acest an este multă. Adună zilnic cîte 20 de tone la hectar. Lipsa unui sistem de irigare rămîne a fi cea mai mare problemă a legumicultorului, deoarece unele soiuri sînt iubitoare de mai multă umezeală în sol.

„Majoritatea satelor au un deficit de apă. Această problemă este și la noi. Dacă e să socotim investițiile care s-au făcut: prețul la semințe, îngrășăminte, prelucrarea solului, plata impozitelor, atunci prețul de 5, 6, 7 lei lasă de dorit”, spune fermierul Vladimir Ivanov.

Roșiile sînt crescute în cîmp deschis fără irigare. Cîmpurile sînt pline de roadă, deși nu prea au fost ploi în perioada cînd plantele au avut cea mai mare nevoie de apă, notează Noi.md cu referire la Moldova 1.

„Roadă îi foarte bogată însă prețurile sînt foarte mici și nu corespund la muncii depuse de noi și cheltuielilor care se fac”, mai spune Vladimir Ivanov.


Pentru că nu-și pot vinde producția direct în piețele din țară, singura soluție a legumicultorilor rămîne vînzarea roșiilor la fabricile de procesare, însă fermierii nu sînt de acord cu prețurile de achiziție prea mici.

Potrivit datelor statistice, anul trecut, roada medie a roșiilor a fost de peste șapte tone la hectar.

2
0
1
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?