X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

Ceapa s-a ieftinit brusc în Moldova

6 sep. 2023,, 11:15   Economie
5542 0

În ultima săptămînă a lunii august, ceapa pe piața moldovenească s-a ieftinit cu 29%, în medie de la 7 la 5 lei/kg (0,28 dolari/kg).

Potrivit experților, acesta este un scenariu normal de dezvoltare a situației.

La începutul lunii trecute, analiștii EastFruit au prognozat că pînă în septembrie, prețul mediu angro al cepei în Moldova va scădea pînă la aproximativ nivelul obișnuit pentru prima lună de toamnă din 2019-2021 - 4-5 lei/kg (0,23-0,28 dolari/kg). Desigur, în acest context, destul de anormal pare nivelul mediu al prețului angro al cepei în septembrie anul trecut – 8 lei/kg (0,41 USD/kg).

Potrivit comercianților de pe piață, prețul fără precedent de înalt al cepei din ultimul an de comercializare au afectat planurile de producție ale legumicultorilor moldoveni pentru anul în curs. Potrivit EastFruit, aceștia au extins suprafața cu ceapă pentru recolta-2023 cu aproximativ 10-20%. Dacă condițiile meteorologice ar fi fost mai favorabile în primăvară, plantațiile de ceapă s-ar fi putut extinde și mai mult.

Cu toate acestea, și creșterea relativ mică a teritoriului cu ceapă a afectat situația de pe piață nu în cel mai bun mod. Potrivit agricultorilor, anul acesta au semănat ceapă foarte mulți producători agricoli care anterior nu s-au ocupat niciodată cu cultivarea acestei legume. Drept urmare, la sfîrșitul lunii august – începutul lunii septembrie, pe piața moldovenească ajung loturi semnificative de ceapă de calitate scăzută.


Acest factor, pe de o parte, pune presiune pe nivelul mediu al prețului angro al cepei în Moldova. În prezent, un volum semnificativ de ceapă de calitate medie și mai joasă se vinde deja la un preț de 4-4,5 lei/kg. Pe de altă parte, faptul că pe piața moldovenească predomină ofertele de ceapă de calitate scăzută, subminează perspectivele exportului acesteia în țările UE. Unele gospodării agricole din Moldova au exportat în luna august loturi mici de ceapă în România și Austria. Cu toate acestea, acum, o ceapă mai ieftină și nu mai puțin calitativă pot oferi pieței europene și fermierii ucraineni.

4
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?