X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Republica Moldova va fi prezentată pentru prima dată la Bursa de Valori din Londra

13 noi. 2021,, 10:26   Societate
3557 3

Evenimentul va avea loc pe 15 noiembrie în cadrul "Moldovan Capital Markets Day 2021", care este organizată chiar de Bursa de Valori din Londra în parteneriat cu Banca Internațională de investiții Renaissance Capital și MAIB.

Evenimentul va fi deschis de Prim-ministrul Moldovei, Natalia Gavrilița, urmată de șeful Bursei de Valori din Londra, Julia Hoggett, Președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Odile Renaud-Basso și Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei Octavian Armașu, transmite Noi.md.

Lucrările ulterioare vor continua în cadrul a două paneluri. Primul, intitulat „Peisajul macroeconomic al Moldovei”, va găzdui o discuție pe tema macroeconomiei. La ea vor participa reprezentanți ai FMI, BM, BERD și BNM. Moderator va fi un economist de frunte și analist al băncii de investiții Renaissance Capital, care va prezenta o analiză a economiei moldovenești.

La cel de-al doilea panel, intitulat „Tendințe și oportunități pe piețele de capital”, vo fi prezentate companiile moldovenești – MAIB, Endava și Purcari Wineries Group, care își desfășoară activitatea în trei sectoare diferite ale economiei – finanțe, IT și vinificație. Aceștia au fost invitați să familiarizeze investitorii cu modul în care aceste companii privesc și evaluează reformele și dezvoltarea Republicii Moldova. Acest panel va fi moderat de un reprezentant al Bursei de Valori din Londra.


După cum a menționat Președintelui Consiliului de Administrație al Moldovei Agroindbank, Giorgi Shagidze, la prezentarea Moldovei au fost invitați cei mai mari și mai de succes investitori internaționali care investesc în valori mobiliare cotate la bursele de valori.

”Scopul nostru principal este să ne prezentăm țara corect. În cadrul evenimentului, vom dezvolta modalități și mijloace de informare în continuare a investitorilor cu privire la reformele și dezvoltarea sectorului real al economiei moldovenești, prezentând în același timp activele sale atractive și valoroase. Atragerea unor astfel de investitori este foarte importantă pentru imaginea țării. Cînd investitorii văd că o bancă dintr-o anumită țară a intrat pe o astfel de piață, asta pune deja țara noastră într-o altă categorie. Acesta nu este un eveniment MAIB și nu vor fi prezenți doar de reprezentanți ai MAIB. Dorim ca investitorii să înțeleagă corect încotro se îndreaptă țara, care sunt riscurile și cum se poate vinde aici. Acesta este primul pas care va permite atragerea investitorilor corecți în țară”, a spus șeful MAIB.

El a subliniat că în cadrul prezentării va vorbi despre schimbările semnificative din Republica Moldova prin prisma dezvoltării durabile a MAIB. "În prezent lucrăm asupra transformării băncii pentru, făcînd-o cît mai transparentă și mai convenabilă pentru clienți. Ne propunem să prezentăm investitorilor evoluția lucrurilor și obiectivele noastre. Din punct de vedere al transformării, realizăm multe activități în cadrul băncii. Este vorba nu doar de reînnoirea identității vizuale sau de modernizarea rețelei de sucursale. Suntem în proces de implementare a unui șir de acțiuni ce țin de modelul de administrare a afacerii. În Moldova o asemenea transformare încă nu a fost implementată. Bineînțeles, una dintre principalele noastre inițiative este accederea și plasarea acțiunilor băncii pe piața bursieră internațională”, a spus Giorgi Shagidze.

Potrivit lui, decizia privind IPO (listarea la bursă) poate fi luată doar de acționarii maib.

”În prezent, sîntem la etapa de pregătire, astfel încât la încheierea acesteia să venim în fața acționarilor cu argumente pentru a susține inițiativa. Decizia le va aparține: să-și vândă acțiunile, să nu le vândă deloc ori să vândă doar o parte dintre acestea. Acționarii individuali vor fi independenți în decizii. Listarea la bursă se referă nu doar la prețul acțiunilor. O asemenea plasare oferă mult mai multe beneficii și băncii, și climatului de afaceri din țară. Când cea mai mare bancă își plasează acțiunile pe piața internațională, atrage investitori care, ulterior, vor putea investi în țară. Orice altă companie care va dori să implementeze IPO va avea doar beneficii și va fi mai simplu de parcurs această cale. Intenția marilor investitori de a investi în acțiunile companiilor din țara noastră va contribui la integrarea Moldovei în sistemul financiar global (mondial)”, a declarat președintele MAIB.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?