X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Renato Usatîi: „Pentru rezolvarea acestei probleme nu este nevoie de împrumuturi și nu trebuie schimbată legislația”

23 mai. 06:10   Societate
4352 0

Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, trebuie urgent să se întîlnească cu omologul său român, Luminița Odobescu, pentru a soluționa problema cetățenilor moldoveni, care primesc interdicție de călătorie în spațiul european.

Despre aceasta a declarat liderul ”Partidului Nostru”, Renato Usatîi.

”Guvernul are toate instrumentele nu doar pentru a scrie postări, dar și pentru a discuta. Cereți o întîlnire urgentă între cel puțin Popșoi și ministrul de Externe al României. Pentru asta nu trebuie să iei credit, să împrumuți, să modifici legislația”, spune Usatîi în cadrul unei emisiuni televizate.

După ce, la 31 martie 2024, România a aderat la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, mai mulți cetățeni moldoveni, care au depășit limita legală de ședere în spațiul european, primesc deportare la ieșirea din România spre Moldova. Cetățenilor țării noastre li se interzicere de a mai intra în spațiul european pentru doi-cinci ani.

Poliția de frontieră din țara vecină a confirmat că odată cu aderarea României la spațiul Schengen, cetățenii Republicii Moldova sînt autorizați să intre și să rămînă pe teritoriul statelor Schengen pentru o perioadă de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile.


În situațiile în care cetățenii Republicii Moldova depășesc acest termen de ședere, legislația României, care este armonizată cu legislația Schengen, prevede că este sancționată contravențional neîndeplinirea obligației de a părăsi teritoriul României după data la care încetează dreptul de ședere în România.

Astfel, legea prevede că, în cazul contravenției, amenda se aplică diferit pentru gravitate diferită: de la 400 la 700 de roni, în cazul unei șederi de pînă la 30 de zile după încetarea dreptului de ședere; de la 600 la 1.000 de roni, în cazul unei șederi de pînă la 60 de zile după încetarea dreptului de ședere; de la 800 la 1.200 de roni, în cazul unei șederi de peste 60 de zile după încetarea dreptului de ședere.

3
6
0
1
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?