X 
Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4068

Recensămîntul în Moldova: Cei care au refuzat să ofere date, au fost înștiințați despre amenzi

1 iul. 14:05   Societate
21451 0

40 de moldoveni, care au refuzat să prezinte date la recensămînt, au primit notificări la domiciliu că sînt pasibili de amendă.

Ulterior, 22 dintre aceștia și-au schimbat opinia și și-au dat acordul de a fi recenzați. Datele au fost comunicate pentru NewsMaker de reprezentanții Biroului Național de Statistică (BNS), solicitați să ofere un comentariu urmare a unui proces verbal cu privire la contravenție recepționat de un cetățean.

Cel din urmă a anunțat pe o rețea de socializare că a fost sancționat cu 2500 lei, după ce a refuzat să participe la recensămînt. Acesta a mai fost informat că „în caz de ignorare” sau dacă va da „dovadă de o neexecutare a prezentei notificări” procesul-verbal cu privire la contravenție va fi transmis spre executare silită la Executorul judecătoresc după competența teritorială.

Directorul general-adjunct al BNS, Diana Bîrsa, a declarat că în cazul refuzului cetățeanului de a fi recenzat este demarată procedura contravențională, în temeiul art.330 din Codul contravențional, de către agenții constatatori.

„Potrivit art.330, refuzul executării, neexecutarea sau executarea necorespunzătoare de către respondenți și deținătorii surselor de date administrative a obligațiilor prevăzute de lege privind prezentarea datelor, neprezentarea în termen a datelor agregate sau a celor individuale, inclusiv a datelor cu caracter personal, în scopul producerii statisticilor oficiale, precum și prezentarea de date eronate ori în volum incomplet, cu excepția informației privind convingerile ideologice, apartenența politică, antecedentele penale, sănătatea şi viața intimă ale persoanei fizice, se sancționează cu amendă de la 20 la 50 de unități convenționale (1000 lei pînă la 2500 lei) aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 30 la 60 de unități convenționale (1500 lei pînă la 3000 lei) aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 50 la 80 de unități convenționale (2500 lei pînă la 4000 lei) aplicată persoanei juridice”.


„Procedura contravențională nu este demarată de către BNS și aplicată imediat refuzului persoanei de a fi recenzat, dar urmare unui proces de vizitare a gospodăriei de minim 5 ori de către recenzor și ulterior notificarea prealabilă în scris de participare la recenzare”, a menționat reprezentanta Biroului.

Pe 8 aprilie a fost dat startul Recensămîntului populației și locuințelor din Republica Moldova. Pînă pe 7 iulie, circa 4 mii de recenzori urmează să ajungă din casă în casă pentru a colecta datele.

16
3
1
6
73

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?