X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Recean, luat la rost de mediul de afaceri din nordul țării

7 iun. 17:30   Societate
4675 1

„Cum Moldova se confruntă cu seceta, dacă se găsește între două rîuri, între Nistru și Prut? Noi vrem un program să ne spuneți, dar nu în viitor peste zece ani, noi murim acum, noi nu avem apă, nu avem omăt, nu-i zăpadă iarna, au secat toate lacurile, fîntîni arteziene nu ne dau voie să facem.”

Lipsa sistemelor de irigare în agricultură, dificultățile pe care le întîmpină reprezentanții mediului de afaceri la export, dar și felul în care sînt repartizate ajutoarele oferite de stat, în urma intemperiilor, sînt doar cîteva subiecte pe care mediul de afaceri din raioanele Edineț, Dondușeni, Ocnița și Briceni le-au pus în discuție, în cadrul întrevederii cu premierul Dorin Recean, transmite tvn.md.

„Noi nu vrem nicio copeică de la stat, nu vrem nimic, să luați de la grădinițe, de la spitale, de la profesori, noi vrem ca să rezolvați întrebările cu prețurile la producția agricolă. O strategie trebuie să fie, a fost ministrul Agriculturii domnul Vasile Bumacov, acela a fost ministru, el era cu picioarele pe pămînt și conducea cum trebuie acest minister, acum parcă s-a apucat oleacă de lucru domnul Bolea, dar are alte tendințe.”

„Ne îngrijorează foarte mult lipsa de apă, fiindcă agricultură încă se poate de făcut, dar legumicultură - în jur de 60-70% necesitate de apă. Este imposibil. Noi ne adresăm la dumneavoastră dacă apare vreo posibilitate, ca centralizat să avem în zona respectivă. Dacă nu o să avem apă, timp de 5-6 ani de zile ramura aceasta va dispărea.”

„Absolut are colegul dreptate că agricultura fără apă nu există, legumicultura inclusiv, porumbul, grîul, totul trebuie irigat, dacă ar fi fost posibil ca toate iazurile care sînt practic secate, care sînt în arendă și este cunoscut faptul cum să fie anulate toate contractele de arendă și date în folosință la APL-uri pentru agricultori.”


„În anul de secetă 2022 am făcut toate actele pentru secetă, au fost transmise de Consiliul Raional Dondușeni la Ministerul Agriculturii la vreme, pentru prima grupă am primit bani cîte 500-600 de lei pentru hectar, al doilea grup, Guvernul României a dat motorină. În raionul Dondușeni au fost 46 de gospodării care au avut acte, nu a fost nici nivelul întîi și nici doi, Administrația Publică Locală nu a fost anunțată de AIPA sau de Ministerul Agriculturii, astăzi șase persoane au primit, 40 nu au primit, se primește o nedreptățire a unor gospodării.”

„Vă rog să interveniți căci începe exportul, deja sîntem poziționați pe export, fluidizarea traficului la hotar. Vă rog foarte mult să interveniți către Serviciul Vamal, ca să fie ușor trecută la export marfa noastră.”

Au fost doar cîteva din reproșurile oamenilor de afaceri din zonă.

La rîndul său, Dorin Recean a spus că nu doar statul trebuie să ajute mediul de afacei.

„Am discutat care trebuie să existe pe de o parte mecanismele statului de a ajuta mediul de afaceri, iar pe de altă parte ce trebuie să facă și mediul de afaceri nemijlocit ca să se ajute pe sine. Guvernul va continua să susțină mediul de afaceri, inclusiv cel care este din sectorul agroindustrial, dar la fel contăm și pe mediul de afaceri ca să se mobilizeze și atunci cînd există dificultăți să le putem depăși împreună”, a spus Recean

Premierul, în cadrul vizitei în raionul Edineț, a mers și la doi agricultori care au avut de suferit în urma intemperiilor din vara anului 2023.

1
0
0
4
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?