Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

Radu Cazacu: "Ucraina nu va construi, deocamdată, noi centrale pe Nistru"

16 iun. 18:30   Societate
2493 0

Ucraina nu va construi noi centrale hidroelectrice pe Nistru, așa cum plănuia anterior, menționînd că aceste planuri nu reprezintă o prioritate în acest moment și că nu le va pune în practică.

Declarația a fost făcută de directorul adjunct al Agenției "Apele Moldovei", Radu Cazacu, în cadrul emisiunii "Fără Legături cu Alexandru Stakhursky" de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

El a amintit că Ucraina are o Strategie de dezvoltare a energiei verzi, iar în ea a fost prevăzută construcția a șase centrale hidroelectrice pe Nistru, pe afluenți.

"Dar cel puțin la penultima ședință a Comisiei Nistrului, care a avut loc în Republica Moldova, colegii noștri ucraineni ne-au asigurat că, în principiu, aceste proiecte, aceste planuri nu sînt o prioritate pentru ei și că nu le vor implementa la moment. Dar asta a fost înainte de război. Acesta este primul bloc", a declarat Radu Cazacu.

Potrivit lui, al doilea bloc este extinderea stației de hidro-înmagazinare de pe Nistru. Potrivit proiectului, Ucraina ar trebui să o mărească pînă la șapte unități energetice.


Directorul adjunct al Agenției "Apele Moldovei" a explicat că stația funcționează în două moduri.

"În modul de pompare, cînd au un surplus de energie electrică, pompează apă în rezervorul superior, iar cînd au nevoie de energie electrică, eliberează apa și lucrează în modul de generare. Toate acestea se întîmplă în timp de pace.
Pentru că, practic, au blocat întreaga industrie energetică: energie nucleară, energie hidroelectrică, cogenerare. Toate acestea erau pe atunci. Cum funcționează totul acum, nu știu. Dar măcar au încercat să compenseze cumva în detrimentul hidrocentralelor, în detrimentul stației de acumulare prin pompaj", a spus Radu Cazacu.

De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că partea ucraineană are un regulament de funcționare a hidrocentralelor, despre care se discută de foarte mult timp.

"De foarte mulți ani discutăm despre el. Și în cele din urmă l-au aprobat în 2022, fără a ține cont de propunerile Moldovei. Ca și cum oficial am convenit în 2021 că partea moldovenească le va prezenta propunerile lor pînă la 1 decembrie, cred. Noi le-am prezentat, dar nu s-a ținut cont de ele în documentul final", s-a plîns directorul adjunct al Agenției Apele Moldovei

Potrivit lui, anul trecut, în Ucraina, la Ivano-Frankivsk a avut loc deja o ședință a Comisiei Nistrene.

"Acolo avem și un grup de lucru. I-am dat sarcina să elaboreze aceste propuneri și ulterior să le propună Comisiei Nistrene. Vom vedea cît de realist va fi să le implementăm într-un document final sau să modificăm acest document final. Dar noi lucrăm în această direcție", a subliniat Radu Cazacu.

1
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?