X 
Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

R.Moldova, încurajată să continue reformele din justiție și lupta împotriva corupției

29 sep. 2023,, 11:31   Societate
2420 0

În cea de-a doua zi a vizitei la Bruxelles, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, s-a întîlnit cu vicepreședinta Comisiei Europene, Vĕra Jourová.

În cadrul discuțiilor, ministra Justiției a trecut în revistă evoluțiile privind reforma jusției și acțiunile întreprinse pentru a spori încrederea în sistemul judecătoresc și pentru a asigura funcționalitatea organelor de autoadministrare a judecătorilor și procurorilor, dar și măsurile de a fortifica competențele autorităților anticorupție și de a acorda pîrghiile necesare realizării eficiente a mandatului acestora. De asemenea, și-a exprimat angajamentul ferm de a asigura transparență și dialog în raport cu procesele promovate de către minister, notează NOi.md.

Vicepreședinta Comisiei Europene a salutat curajul Guvernului de a se angaja în promovarea unor asemenea reforme sistemice și complexe, menționînd că „statele care depun efort considerabil, precum Republica Moldova, necesită a fi încurajate”. În contextul în care Republica Moldova este stat candidat, Vĕra Jourová a explicat importanța angajării în cadrul de realizare a Rapoartelor UE privind statul de drept, mecanism aplicabil pînă în prezent statelor membre ale UE.

Tot la Bruxelles, ministra Veronica Mihailov-Moraru a avut discuții și cu șefa Direcției Georgia, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan și Belarus din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), Dorota Dlouchy-Suliga. În cadrul întrevederii, părțile au avut un schimb de opinii privind dinamica implementării reformelor în domeniul justiției, eforturile depuse în fortificarea instituțiilor și mecanismelor anticorupție. Directorul Dlouchy-Suliga a apreciat dialogul constructiv cu Comisia de la Veneția pe tot parcursul elaborării și definitivării proiectelor importante promovate și cele aflate în proces de promovare pentru sectorul justiției.

La finalul vizitei la Bruxelles, Veronica Mihailov-Moraru a vizitat sediul Misiunii Republicii Moldova pe lîngă Uniunea Europeana, unde a avut discuții cu doamna Daniela Morari, șefa Misiunii, și domnul Viorel Ciubotaru, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al țării noastre în Regatul Belgiei.

4
1
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?