X 
Jocurile Olimpice stiri: 117
Transnistria stiri: 1453

Uniunea Europeană va acorda R. Moldova încă 100 de milioane de euro

10 iul. 17:15   Economie
2666 1

Uniunea Europeană oferă încă 100 de milioane de euro Republicii Moldova.

Suma va fi alocată săptămîna viitoare, 35 de milioane de euro reprezentînd sprijin financiar, iar asistența macrofinanciară este în valoare de 72,5 milioane de euro.

Anunțul a fost făcut de comisarul european pentru Vecinătate și Extinderea, Olivér Várhelyi, în cadrul unui briefing susținut în comun cu premierul Dorin Recean, scrie radiomoldova.md.

Oficialul european a subliniat, în contextul lansării primei sesiuni de screening în procesul de negociere cu Uniunea Europeană, că autoritățile de la Chișinău, actorii politici trebuie să susțină reformele și să-și asume angajamentele necesare în procesul de integrare europeană a țării noastre.

„Am început debursarea a 100 de milioane de euro, bani care vor ajunge săptămîna viitoare la Chișinău. Este vorba despre 35 de milioane de euro sub formă de sprijin bugetar și alte 65 de milioane ca asistență macrobugetară. Fiți siguri că UE rămîne alături de dumneavoastră. Recent, a fost rectificat bugetul UE pentru a aborda finanțarea țărilor în perioada de preaderare. Avem fonduri suplimentare și pentru R. Moldova și acum lucrăm ca să vedem cum putem folosi aceste fonduri”, a spus comisarul european.


La rîndul său, prim-ministrul a subliniat că fondurile de preaderare ale Uniunii Europene vor ajuta țara noastră să își dezvolte economia, să facem investiții în domeniul sănătății și infrastructurii statului nostru.

„Noi am discutat ce trebuie să facem împreună și să implementăm pentru ca R. Moldova cu adevărat să se bucure de un viitor prosper ca și celelalte țări UE. Comisarul se află în vizită la Chișinău și vrea să afirme sprijinul pentru planul de dezvoltare economică și socială care va duce la obiectivul nostru final de a fi membru cu drepturi depline ai UE. Comisarul a venit și cu noutăți bune în ceea ce privește continuarea programului de finanțare de către UE a dezvoltării economice și sociale a R. Moldova. Este vorba de parte a pachetului de asistență din partea UE anunțat în toamna anului 2022. Aceste fonduri vor fi alocate pentru diverse sectoare: economie, educație, sănătate și infrastructura. Mulțumim că sînteți alături de noi și sprijinul continuu al UE, care ne ajută să ne dezvoltăm R. Moldova”, a spus Dorin Recean.

Precizăm că astăzi la Chișinău, are loc prima sesiune de screening bilaterală în cadrul negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Reuniunea se desfășoară pentru prima dată în țara candidată, și nu la Bruxelles.

4
1
0
2
47

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?