X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

R. Moldova a urcat cîteva poziții în topul Indicelui Percepției Corupției

30 ian. 14:00   Societate
2234 0

Republica Moldova și-a îmbunătățit scorul Indicelui Percepției Corupției în anul 2023. Potrivit celui mai recent raport, țara noastră a înregistrat 42 de puncte, fiind pe locul 76 din 180 de state incluse în clasament.

Un an mai devreme, în 2022, R. Moldova înregistra un scor de 39 de puncte, ocupînd locul 91 din 180 de țări ale lumii.

„Vecinii de clasament” ne sînt China, Ungaria, Macedonia de Nord (cu scoruri ale IPC de 42 de puncte), Kosovo (41) și Africa de Sud (41). Totodată, țara vecină, România a înregistrat un scor al IPC de 46 puncte, iar Ucraina - 36 de puncte, fiind pe locul 104 din 180 de state, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

Raportul indică că Republica Moldova anul 2023 a fost marcat de adoptarea mai multor legi și documente de politici publice anticorupție importante. Printre acestea: Legea privind accesul la informații de interes public, care a adus cadrul normativ național în conformitate cu standardele internaționale; Programul Național de Integritate și Anticorupție pentru anii 2024-2028, care după mai mulți ani de lipsă a unui document strategic nou în domeniu, oferă o viziune asupra modului în care vor fi abordate activitățile anticorupție în următorii ani.

Totodată, a fost modificat Codul de Procedură Penală, inclusiv pentru a asigura Procuratura Anticorupţie cu suficiente capacităţi de a detecta, investiga și urmări corupţia mare. A fost aprobată crearea Platformei de dialog și participare civică la procesul decizional al Parlamentului.


În raport mai este indicat că pe parcursul anului a fost constituită o nouă componență a Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor, precum și au fost îmbunătățite unele aspecte din cadrul normativ aferent.

„Moldova e una dintre țările care a înregistrat cele mai mari progrese în ceea ce privește IPC în ultimii ani. Cheia succesului Moldovei a fost consolidarea independenței și eficienței sistemului judiciar și măsurile pe care le-a luat pentru a reduce interferența - inclusiv a politicienilor - în sistemul judiciar. Deși mai există încă loc pentru îmbunătățiri și acest domeniu de reformă este încă un cîmp de luptă continuu, liderii țării par să se angajeze să progreseze”, este indicat în raport.

Cu toate acestea, autorii raportului susțin că reforma în sistemul judiciar bate pasul pe loc.

„Rămîn tratate necorespunzător mai multe recomandări înaintate de Grupul de state contra corupției în cadrul rundei a IV-a de evaluare a Republicii Moldova. Deși a crescut numărul dosarelor împotriva funcționarilor de rang înalt, rata de condamnare rămîne modestă. Protagoniștii „furtului miliardului” nu-și ispășesc pedeapsa. Nici un leu din banii extrași fraudulos din sectorul bancar așa și n-a fost întors în vistieria statului”, se mai arată în raport.

Media globală a IPC 2023, de 43 puncte, rămîne neschimbată pentru al doisprezecelea an consecutiv. Circa 2/3 din țări au înregistrat scoruri ale indicelui sub 50 de puncte, ceea ce potrivit autorilor proiectului, indică probleme grave în combaterea corupției.

3
5
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?