Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1342

Pulbere, cu referire la cazul Stoianoglo: "Consiliul Superior al Procurorilor trebuie să-și repare greșeala"

27 oct. 2023,, 15:24 (reactualizat 28 oct. 2023,, 06:15)   Societate
7572 0

În cazul Stoianoglo, Consiliul Superior al Procurorilor nu și-a îndeplinit atribuțiile constituționale, care garantează independența și imparțialitatea procurorilor, este de părere fostul președinte al Curții Constituționale Dumitru Pulbere.

În acest context, Asociația Obștească „Institutul Justiției Constituționale” a adresat o scrisoare deschisă Consiliului Superior al Procurorilor prin care cerea restabilirea lui Stoianoglo în funcția de procuror general, după ce ultimul a obținut cîștig de cauză la CEDO.

Dumitru Pulbere susține că destituirea lui Stoianoglo a fost posibilă în urma deciziei eronate emisă de CSP pe acest caz, iar acum Consiliul trebuie să repare greșeala comisă atunci. Potrivit ui, Consiliul Superior al Procurorilor nu a examinat detaliat și multilateral dosarul Stoianoglo, așa cum cere legea.

"Lui Alexadr Stoianoglo i-au fost grosolan încălcate drepturile lui la o judecată echitabilă. Dar totul s-a început de la Consiliul Superior al Procurorilor, dacă ne uităm la articolul 125 din Constituție, prima parte – acest articol vorbește că Consiliul este garantul independenței și imparțialității procurorilor. Iată CSP cînd a emis decizia prin care a confirmat hotărîrea comisiei de evalure în cazul Stoianoglo, nu și-a îndeplinit funcțiile prevăzute de articolul 125 din Constituție. Consiliul, superficial după mine s-a atîrnat de examinarea acestei probleme, nu a intrat în fondul cauzei, nu a cerut probe suplimentar, și nu și-a dat scopul e a verifica situația reală creată la moment și a emis o hotărîre prin care a permis șeful statului să emită un decret de destituire din funcție a lui Stoianoglo. Iată că CEDO a hotărît și a dat cîștig de cauză dlui Stoianoglo", a excplicat Dumitru Pulbere pentru Noi.md.

Totuși în fața Curții Europene a Drepturilor Omului nu a răspuns CSP, spune Pulbere, dar statul Republica Moldova, care a fost condamnat pentru încălcarea articolului 6 - dreptul la un proces echitabil


"Acum Consiliul Superior al Procurorilor trebuie să se autosesizeze, să ia în discuție adresarea pe care am făcut-o și să pună în discuție situația creată, ținînd cont de hotărîrea instanței europene. Iată cum trebuie să procedeze Consiliul Superior al Procurorilor. În cazul Stoianoglo, CSP nu și-a îndeplinit atribuțiile constituționale care garantează independența și imparțialitatea procurorilor. S-a baza pe hotărîrea unei comisii (n.r. - comisia de evaluare) care este în afara legii, a luat ca bază și a decis destituirea din funcție. Nu se fac așa lucrurile. CSP trebuie detaliat să examineze toate circumstanțele, dar nu a făcut-o. În cazul dat, Consiliul trebuie să repare greșeala care a făcut-o atunci", a mai menționat Dumitru Pulbere.

Menționăm că Asociația Obștească „Institutul Justiției Constituționale” a adresat o scrisoare deschisă către Consiliul Superior al Procurorilor prin care cere restabilirea lui Alexandr Stoianoglo în funcția de Procuror General. În scrisoare, asociația accentuează faptul, că Consiliul Superior al Procurorilor are de asemenea responsabilitatea de a repara imaginea instituțională a justiției și a asigura buna funcționare a acesteia în continuare.

59
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?